Luxembourg Nagyrégió: Európa Kulturális Fővárosa 2007-ben [2007-03-14]

Luxembourg a környező országok szomszédos régióival együtt viselheti 2007-ben az Európa Kulturális Fővárosa címet. A Nagyrégió több száz közös kulturális programjának alapgondolata a határok túlhaladása.


A kiválasztás

Luxembourg város jelentkezését az Európa Kulturális Fővárosa 2007 címre kormányközi egyeztetés alapján 2004-ben fogadta el az Európai Tanács. A város 2007-ben már másodszorra lesz Európa Kulturális Fővárosa (1995 után), ezúttal azonban az egész ország, valamint Luxemburg szomszédos régiói: Rajna-Pfalz és a Saar-vidék német szövetségi tartományok, a franciaországi Lotharingia megye és a belga Vallónia együtt kapta meg a címet. Először fordul elő egyébként, hogy a címet egy régió, nem pedig egy város viseli. A program kulcsfogalmai: az állampolgárok országok közötti mozgása és az ismeretek "határnélkülisége". A határokon átívelő "nagyrégiót" a kulturális évben 450 projekt és 5 ezer közös rendezvény hálózza majd be.

A program újdonságai, céljai

A meglévő földrajzi, kulturális határok kiszélesítése érdekében újfajta együttműködés alakult ki a nagyrégión belül. A szervezők igyekeztek olyan programsorozatot, csereprogramokat összeállítani, amelyek felszámolják a résztvevők közötti kulturális és nyelvi akadályokat. A Luxembourg Európa Kulturális Fővárosa 2007 két vezérgondolata a határok meghaladása, illetve a szokatlan, nem mindennapos dolgok elfogadása. A koncepció szerint a több országon átívelő programok nem csak a földrajzi határok átlépését szorgalmazzák: Európa Kulturális Fővárosa 2007-ben a sokszínű, mégis egységes Európa művészeti, filozófiai és pszichológiai határainak átlépését tűzte ki célul.

A megvalósuló kulturális rendezvények

2007 során mind a négy évszak bővelkedik majd újdonságokban, meglepetésekben és speciális programokban. Az év során lesznek kortárs művészeti programok, színházi előadások, fotóművészeti kiállítások, irodalmi estek, kortárs és klasszikus zenei koncertek, filmfesztiválok, táncelőadások.
A változatos helyszíneken több mint 500 kulturális projektet valósítanak meg, például műhelymunkával egybekötött kiállítást rendez a European Academy of Fine Arts (Európai Szépművészeti Akadémia), és a New York-i Museum of Modern Art (Modern Művészetek Múzeuma) 15-26 éves fiatalok életét bemutató, az UNESCO által is díjazott tárlata is Luxembourgba költözik. Az év során számos világpremiert tartanak majd; nagy várakozás előzi meg például Jonathan Harveys Wagner Dream című kortárs operájának bemutatóját. A jazz zene rajongói pedig többek között az amerikai Wayne Shorter Quartet koncertjére is jegyet válthatnak.
A tervek szerint a kulturális programok 10 és fél millió emberhez jutnak majd el, az akadálytalan közlekedés lebonyolítását a külön erre a célra létrehozott busz-, vonat- és hajójáratok segítik majd.

A kulturális évad megnyitása

2006. december 9-én tartották Luxembourgban az 'Európa Kulturális Fővárosa 2007' programsorozat nyitóestjét, melyen kortárs művészeti kiállításokkal, színházi előadásokkal, komolyzenei-, jazz- és világzenei koncertekkel, sanzonestekkel, a város különböző pontjain (többek között a metró egész vonalán) meglepetés-rendezvényekkel és tűzijátékkal ünnepelték a kulturális évad kezdetét. Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök a megnyitón a luxemburgi nagyherceg, Henrik jelenlétében elmondta, a "nagyrégió" közös identitása még hiányzik, de a közös kulturális év talán egy "új, nagy kezdetet" jelenthet. A luxembourgi belvárosban rendezett utcai látványosságokra, parádékra, zenés felvonulásokra több mint 150 ezer ember látogatott el. A múzeumok délelőtt 11-től este 7-ig ingyenesen voltak látogathatóak, színházak és koncerttermek pedig éjszaka is nyitva tartottak, hogy kedvet "csináljanak" a vendégeknek a kulturális évhez.

Luxembourg párja

2007-es esztendő másik európai kulturális fővárosa az erdélyi Nagyszeben (Sibiu), az egykori szász kereskedőváros. Luxembourgot 30 közös program köti össze 2007-ben Nagyszebennel. A két kulturális fővárosnak közös történelmi és nyelvi gyökerei vannak, ezáltal kulturális értékeik és hagyományaik is hasonlóak. Az együttes fellépés által még szorosabbá válhat a két város közötti kapcsolat, s a közös programok jól példázzák az európai integráció sikerességét is.


A témával foglalkozó honlapok:


Notice: Use of undefined constant dwnl_url - assumed 'dwnl_url' in /home/kulturpont/www.kulturpont.hu/html/real_content3.php on line 365

Notice: Use of undefined constant dwnl_url - assumed 'dwnl_url' in /home/kulturpont/www.kulturpont.hu/html/real_content3.php on line 366

Notice: Undefined variable: pre in /home/kulturpont/www.kulturpont.hu/html/real_content3.php on line 367

Notice: Use of undefined constant dwnl_name - assumed 'dwnl_name' in /home/kulturpont/www.kulturpont.hu/html/real_content3.php on line 367
  • A Luxembourg 2007 program honlapja

  • Támogatóink: