Stavanger - a norvég város, amely kitárta kapuit a kultúra előtt [2008-03-20]


A kezdetek

Stavanger városa 2001-ben nagy reményekkel vágott bele az Európa Kulturális Fővárosa cím elnyerésért indított pályázatba. Tudták milyen jelentőséggel bírhat, ha sikerül a címet elnyerniük, ezért már a kezdetektől fogva mindent megtettek a sikerért. Lelkesedésük az idő múlásával sem lankadt, sőt, idővel sikerült Oslót, Bergent, Trondheimet és több más norvég nagyvárost is jelöltségük támogatójának megnyerniük. A megérdemelt siker nem maradt el, 2004-ben az Európai Tanács Liverpool mellett Stavangert és a környező Sandnes régiót választotta Európa Kulturális Fővárosainak 2008-ra.

A nyitott kikötő, a nyitott kapu

A város mottójául az "open port" kifejezést választotta, amely angolul szabad kikötőt, norvégul pedig nyitott kaput jelent, és remekül szimbolizálja a szervezők legfőbb törekvését is, hogy szabad, pezsgő, minden kultúrára és művészetre nyitott városként otthont nyújtsanak a világ különböző pontjairól érkező művészeknek. Szó szerint is, hiszen szállást adnak a meghívott vendégművészeknek. Négy hétre Stavanger városába invitálják őket, hogy műveik bemutatása mellett a várossal és az ott lakókkal is mélyrehatóbban megismerkedhessenek. Ez persze nem pusztán udvariassági gesztus, a szervezők elkötelezetten hisznek abban, hogy a kreatív elmék inspiráló hatással vannak egymásra, ezért különös hangsúlyt fektetnek arra is, hogy művészek közötti kapcsolatteremtést elősegítsék. A cél, hogy helyi, regionális és nemzetközi szinten is meginduljon az együttműködés, amelynek eredményeként innovatív és sokszínű produkciókat láthatna a közönség.

A civilek bevonása – avagy a kultúra mindenkié

A szervezők tervei szerint az általuk hirdetett nyitottság nem csak a szűk érelemben vett kulturális területeken valósul meg, hanem globálisan is. Azt remélik, hogy minél több embert tudnak rábírni a programokon való aktív részvételre, illetve, hogy azok számára is lehetőséget biztosíthatnak kreativitásuk kibontakoztatására, akik azelőtt ezzel sosem kísérleteztek. Biztató előjel, hogy a művészetek iránt érdeklődő, de nem a kulturális szférában dolgozó állampolgárok bevonása a programokba, illetve azok szervezésébe már a kezdetektől fogva sikeresen működik: például 2005-ben, a Kulturális Főváros cím elnyerését követően kiírt pályázatra több mint 700 projektterv érkezett magánszemélyektől.

A megnyitó és a további programok

Az Európa Kulturális Fővárosa cím jegyében zajló programsorozat 2008. január 12-én, ünnepélyes megnyitóval vette kezdetét Stavanger városában. A nyitóünnepélyen számos nemzetközi meghívott, valamint Rogaland térség 26 régiójának művészei léptek színpadra a kulturális sokszínűség és a programokon való aktív részvétel fontosságát hangsúlyozva. Az indulást a szervezők abszolút sikerként könyvelhették el, Stavanger városközpontjában több mint 50.000 ember gyűlt össze, hogy személyesen is részese lehessen az eseménynek. Kulturális programokban természetesen az elkövetkező időszakban sem lesz hiány: tíz városban, több mint 50 helyszínen várják a közönséget a legkülönfélébb táncbemutatókra, zenei programokra, kiállításokra és színházi előadásokra. Kiemelkedő programnak ígérkezik a belga Muziektheater Transparant társulat zenés színházi bemutatója, az Inbal Pinto izraeli tánctársulat fellépése, illetve a dél-afrikai Handspring Puppet Company előadásai. Az év során több művészeti ágat és témát érintő konferenciákra és műhelyekre is várják a résztvevőket, valamint számos találkozóra is sor kerül, melyeken a művészeket és a műkedvelőket, a fiatalokat és az időseket hozzák össze a szervezők. Az építészetet kedvelők számára a "Norvegian Wood" elnevezésű, a környezettudatos építkezést középpontba állító projekt lehet a legnagyobb érdekesség, mely a faanyagot nagy mértékben használó norvég építészet újításaira, és a környezetvédelemre irányítja a figyelmet.

Finanszírozás

Stavanger városát kezdetben többen vádolták azzal, hogy annak ellenére pályázik Európai Kulturális Főváros elismerésre, hogy nincs is igazán szüksége a címmel járó anyagi juttatásokra. Tekintve hogy eleve gazdag térségről van szó, egyesek megkérdőjelezték, hogy helyes-e a régiónak ítélni a címet, ahelyett, hogy inkább egy kevésbé fejlett városnak adnák azt, és a velejáró gazdasági fellendülés lehetőségét. Stavanger azonban kitartott az elképzelése mellett és sikerült a városi tanács illetve Sadnes városa és Rogaland térség támogatását is megnyernie, ami összesen 100 millió norvég korona anyagi hozzájárulást jelentett. Ezzel a biztos háttérrel került 2003-ban a norvég parlament elé a pályázat tervezete, ahol a jóváhagyást követően a város további 100 millió norvég koronányi támogatásra is ígértet kapott. A szervezőknek sikerült több neves norvég vállalatot is szponzornak megnyerniük, többek között a Stavanger Aftenbladot és a Total E&P Norge AS cégcsoportot is, amelyek az együttműködés fejében maximálisan egyenként 12 millió norvég korona támogatás biztosítására tettek ígéretet. Az európai uniós támogatással együtt a város kb. 300 milló norvég koronányi keretből (kb. 38,4 millió euró) gazdálkodik.

Tervezett eseménynaptár – fontosabb konferenciák

  • 2008. április 25-27.: NORUT konferencia a multikulturalitás hatásáról a művészekre és művészetekre
  • 2008. június 26-29.: OPUS konferencia arról, hogyan formálja a közösségi tér az építészetet és a designt
  • 2008. június 30 - július 1.: gasztronómiai konferencia
  • 2008. szeptember 10-12.: a Nobel békedíjasok találkozója
  • 2008. november 12-16.: "Norvegian Wood" konferencia a környezettudatos építészetről (az azonos nevű és témájú projekt összegzése)

A témával foglalkozó honlapok:


Notice: Use of undefined constant dwnl_url - assumed 'dwnl_url' in /home/kulturpont/www.kulturpont.hu/html/real_content3.php on line 365

Notice: Use of undefined constant dwnl_url - assumed 'dwnl_url' in /home/kulturpont/www.kulturpont.hu/html/real_content3.php on line 366

Notice: Undefined variable: pre in /home/kulturpont/www.kulturpont.hu/html/real_content3.php on line 367

Notice: Use of undefined constant dwnl_name - assumed 'dwnl_name' in /home/kulturpont/www.kulturpont.hu/html/real_content3.php on line 367
  • Stavanger programsorozatának honlapja

  • Támogatóink: