Liverpool: világ a városban - Európa Kulturális Fõvárosa 2008


Egyetlen városban mutatnák meg a világot a Liverpool 08 - Európa Kulturális Fővárosa 2008 programsorozat szervezői. A kezdeti nehézségek ellenére gazdag kulturális programcsomagot bemutató kulturális főváros vezetése gazdasági fellendülést is vár a kulturális beruházásoktól.


2008-ban a brit Liverpool és a norvég Stavanger viselheti az Európa Kulturális Fővárosa címet. Az egyszeri, különleges lehetőséget a két város egyaránt rendkívül komolyan veszi - a sokszínű programok mellett igyekeznek a kulturális élet felélénkítéséhez szükséges körülményeket hosszú távon is megteremteni.

A kezdetek

2004. május 27-én az Európai Unió Tanácsa - a Bizottság javaslata alapján - 2004/659/EK számú határozatában hirdette ki, hogy Nagy-Britanniából Liverpoolt választották a "Kultúra Európai Fővárosa 2008" címre. (Erre az évre Norvégia is jelölhetett várost - az ottani győztest, Stavangert egy másik összefoglalónkban mutatjuk be). A kelet-angliai nagyváros 11 másik pályázót, egyebek között a biztos befutónak tartott Newcastle-Gatesheadet és az ugyancsak favorizált Birminghamet előzte meg a címért folytatott versenyben. Széles körben elterjedt vélemény, hogy azért Liverpool nyert, mert itt volt a legerősebb a közösség és a fiatalok a részvétele a pályázatban. Mindenesetre az elnéptelenedő, magas munkanélküliséggel küzdő város e győzelem segítségével talán enyhíthet komoly szociális és gazdasági nehézségein.

A koncepció

A programsorozat jelmondata - The World in One City (A világ egyetlen városban) - tükrözi a szervezők azon törekvését, hogy egyszerre mutassák be Liverpool gazdag kulturális örökségét, modern kultúrájának színességét és szoros kötődését Európa, illetve a világ más tájaihoz. E vezérfonalat három altémán keresztül gombolyítják tovább. A "Tegnap" a város 800 éves történetének felvillantására épít, amelyet iskolai projektektől kezdve televíziós dokumentumfilmeken keresztül új kiállításokig több formában is feldolgoznak. A "Ma" elsősorban a liverpooli emberek, vállalkozások, szervezetek aktuális "kulturális egészségi állapotára" koncentrál. A "Holnap" pedig egyfajta víziót fest a jövő városi kultúrájáról.

Annak érdekében, hogy minél szélesebb rétegeket vonjanak be a programba, különös hangsúlyt kaptak a városban működő kisközösségek. A Creative Communities (Kreatív Közösségek) művészeti program keretében sok kisebb összegű - 5000 fontig, azaz kb. 1,9-2 millió forintig terjedő - pályázati támogatást nyerhetnek el helyi csoportok. A Kreatív Közösségek programot a kormány is kiemelkedő kezdeményezésnek tekinti, amely azt példázza, miként lehet a kultúrát és a kreativitást arra használni, hogy egy város új pályára álljon, újjászülessen.

A szervezők várakozása szerint a rendezvénysorozat legalább kétmillió látogatót vonz majd, és 100 millió fonttal gyarapítja a város kasszáját.

Nehézségek

Voltak időszakok, amikor úgy tűnt, hogy az egész vállalkozást kudarc fenyegeti. Viták folytak például arról, hogy a projektet menedzselő társaságban, a Liverpool Culture Company-ban milyen arányban legyenek a helyi, illetve a nem helyi szakemberek (2006 nyarán menesztették például a rendezvénysorozat művészeti tervezésének irányításával megbízott ausztrál énekest, Robyn Archert, miután a városvezetés arra a következtésre jutott, hogy semmiféle értékelhető elképzelést nem tett le az asztalra, nemrég pedig a Liverpool Culture Company vezérigazgatója is távozott). Az is sok nézeteltérést okozott, hogy kik legyenek az évad legfőbb haszonélvezői. Sokan úgy vélik, hogy a városi önkormányzat bürokráciája és politikai belharcai veszélyeztetik a leginkább az Európa Kulturális Fővárosa év sikerét.

Finanszírozás

A Liverpool 08 rendezvénysorozat 110 millió angol font (140 millió euró) pénzügyi keretből gazdálkodik, amely korántsem a teljes költségvetés: ehhez jönnek a szponzori támogatásokból befolyó pénzek és az építkezésekre (egyebek között számos új hotelre, a kikötő régi gyártelepeinek helyére megálmodott új városnegyed szórakoztató központjaira, a tízezer fő befogadására alkalmas Liverpool Arena konferencia és kulturális központra, vagy a John Moores Egyetemen létrejött új Művészeti és Design Akadémiára) fordított összegek.

A grandiózus költségvetés miatt sok bírálat érte Liverpoolt, hiszen a legóvatosabb becslések szerint is pusztán negyedennyit költött 2008 másik kulturális fővárosa, a norvég Stavanger. A kritikákat a szervezők azzal hárítják, hogy az Európa Kulturális Fővárosa cím sok fejlesztés és építkezés esetében pusztán keretet ad az amúgy is tervezett változtatásoknak. Stavanger és Liverpool helyzete véleményük szerint azért sem összehasonlítható, mert míg a norvég város alapvetően kedvező gazdasági mutatókkal rendelkezik, Liverpoolnak égető szüksége van a turizmus fejlesztéséből és az azzal járó gazdasági fellendülésből származó bevételekre.

Programok

A 2008. január 12-i nyitórendezvényen - amely, 2008-ra utalva, helyi idő szerint 20 óra 8 perckor kezdődött - 600 előadó mellett a város szülötte, a hajdani Beatles-tag Ringo Starr is koncertet adott. A nagyszabású tűzijátékkal végződött eseményen közel ötvenezer ember vett részt, de ami a szervezők számára még ennél is örvendetesebb: a kulturális világ figyelme is egyértelműen Liverpoolra irányult. Az év folyamán több mint 350 kulturális rendezvény várja a látogatókat. Márciusban például a tánc uralta a várost, a Leap Festival keretében több neves társulat érkezett Liverpoolba. A Saint George's Hallban színpadi előadókat felvonultató Performance Arts Festival zajlott ugyanekkor. Május végén a Tate-ben Gustav Klimt-kiállítás nyílik, de zenei programokban sem lesz hiány a Liverpool Sound keretében. A szervezők szerint 2008 májusa és júniusa kínálja a legizgalmasabb eseményeket, ekkor rendezik többek között a rendkívül látványosnak ígérkező, ingyenes utcaszínház-fesztivált, számos alkotói fesztivált, ingyenes nemzetközi pop-rock fesztivált, illetve a Tate Liverpool jubileumi ünnepségét. Az év rendezvényeiről vastag kötetnyi nyomtatott programfüzet készült, amely megrendelhető., de rendszeres tájékoztatást kaphatunk az ingyenesen kérhető elektronikus hírlevélből is.

Tervezett eseménynaptár - fontosabb programokA témával foglalkozó honlapok:


Notice: Use of undefined constant dwnl_url - assumed 'dwnl_url' in /home/kulturpont/www.kulturpont.hu/html/real_content3.php on line 365

Notice: Use of undefined constant dwnl_url - assumed 'dwnl_url' in /home/kulturpont/www.kulturpont.hu/html/real_content3.php on line 366

Notice: Undefined variable: pre in /home/kulturpont/www.kulturpont.hu/html/real_content3.php on line 367

Notice: Use of undefined constant dwnl_name - assumed 'dwnl_name' in /home/kulturpont/www.kulturpont.hu/html/real_content3.php on line 367
  • Liverpool programsorozatának honlapja

  • Támogatóink: