Az EU Kultúra keretprogramja (2007-2013) 2009-re szóló kiírásainak eredményei

Az alábbiakban a Kultúra keretprogram 2008 folyamán megjelent, 2009-re szóló pályázati felhívásainak eredményeit ismertetjük. A dokumentumokat megjelenésük sorrendjében, folyamatosan töltjük fel ide. (KultúrPont)


Hosszú távú projektek (3-5 év)

A 2008. október 1-jén zárult pályázat eredményéről a pályázókat egyenként, írásban értesítik. A hivatalos nyerteslistát 2009. április 3-án tették közzé.

A Kisebbségi és Emberi Jogi Alapítvány főszervezőként, a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház, az Országos Széchényi Könyvtár, a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtára, a Trafó Kortárs Művészetek Háza és a Krétakör Alapítvány társszervezőkként vesznek részt projektekben. Összesen kilenc projektet támogattak, hatban van magyar részvétel.

A projektek rövid ismertetője (angol nyelven) itt olvasható.

Rövid távú projektek (0-24 hónap)

A 2008. október 1-jén zárult pályázat eredményéről a pályázókat egyenként, írásban értesítik. A hivatalos nyerteslistát 2009. április 8-án tették közzé.

A Sziget Kulturális Menedzseriroda Kft., a Közelítés Művészeti Egyesület és Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata főszervezőként, a Gyulai Várszínház, a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége (KÓTA), a Mezőgazdasági Múzeum, a Szépművészeti Múzeum, az L1 Független Táncművészek Társulása Egyesület, a Pro Lingua et Cultura Germanica Alapítvány, a Bozsik Yvette Alapítvány, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, az A38 Kht., a MODEM, a Moholy-Nagy Iparművészeti Egyetem, a Gesztus Műhely Egyesület, a Trafó Kortárs Művészetek Háza és a Laterna Magica Egyesület pedig társszervezőként vesz rész projektekben (utóbbi két szervezet két-két projektben is). Ebben a felhívásban összesen 87 projektet támogattak.

A projektek rövid ismertetője (angol nyelven) itt olvasható.

Műfordítási projektek

A pályázatok beadási határideje 2009. február 1. volt, az eredményeket 2009. július 20-án tették közzé.

A projektek rövid ismertetője (angol nyelven) itt olvasható.
11 magyar kiadó (Geopen Kiadó, Könyvmolyképző Kiadó, L'Harmattan Kiadó, Magyar Napló, Nordex Kiadó, Nyitott Könyvműhely Kiadó, Sárkány Bt., Scolar Kiadó, Szukits Kiadó, Timp Kiadó és az Ulpius-Ház Kft.) összesen 320 ezer eurót kapott, 58 mű magyarra fordításához.
Külföldi kiadók ebben a felhívásban Böszörményi Gyula, Esterházy Péter, Füst Milán, Márai Sándor, Petőcz András, Szabó Magda, Szerb Antal és Weiler Péter műveit fordítják le különféle nyelvekre.

Különleges kulturális együttműködési tevékenységek harmadik országokkal, illetve harmadik országokban

2009-re a célország Brazília lehetett.

A 2009-re szóló pályázat beadási határideje 2008. június 1. volt, a támogatott projektek angol nyelvű listája itt olvasható. A pályázat kezelője országok szerint és kulcstémák szerint is csoportosította a nyerteseket. Magyar szervezet sajnos nem szerepel a nyertesek között.

--------------------------------------

A 2009. május 1-re beadott pályázatoknál a célország Belorusszia, Egyiptom, Grúzia, Jordánia, Moldova, Örményország, a megszállt palesztin területek vagy Tunézia lehetett.
A támogatott projektek listája (angolul) itt olvasható. Magyar szervezet itt sem szerepel a nyertesek között.

A kultúra területén európai szinten tevékenykedő szervezetek támogatása

A pályázat beadási határideje 2008. november 1. (illetve egy kategóriában 2008. december 1.). Az eredményeket 2009 márciusában tették közzé.
Íme a támogatott projektek listái angol nyelven:

Pályázat az EU kortárs zenei díjának (Border Breakers Award) kezelésére

A DGEAC 9/2008-as pályázati felhívás beadási határideje 2008. október 15. volt. A kiírók 2009. március 23-án tették közzé, hogy a 2009-2010-es Border Breakers díjat a holland Stichting Noorderslag kezelheti. A díjátadókat a Eurosonic/Noorderslag fesztiválon tartják.

Pályázat az EU irodalmi díjának kezelésére

A DGEAC 10/2008-as pályázati felhívás beadási határideje 2008. július 31. volt. A kiírók 2009 februárjában hozták nyilvánosságra, hogy a díjat 2009-ben a Federation of European Publishers, a European Booksellers Federation és a European Writers' Congress alkotta konzorcium kezelheti.

Meglévő struktúrák hálózatba szervezése a mobilitás elősegítésére különböző kulturális ágazatokban (kísérleti projekt)

Az EAC 16/2008-as pályázati felhívás beadási határideje 2008. szeptember 30. volt. 2009 februárjában tették közzé az eredményt: négy projekt kapott támogatást.

A projektek bemutatása itt olvasható pdf formátumban:Támogatóink: