2009-ben Linz vendégül látja Európát [2008-12-02]

Egész Európát szeretnék vendégül látni a Linz 2009 – Európa Kulturális Fővárosa 2009 programsorozat szervezői az európai sokszínűség jegyében zajló események során. A rendkívül változatos programokat kínáló kulturális főváros vezetősége az évadot követő hosszú távú fejlődéstől várja a legnagyobb sikereket. (KultúrPont)


Linz célja, hogy a modern európai város modelljévé váljon, ahol a tudásközpontú iparváros, a kultúra és a környezettudatos életmód jól megfér egymás mellett. Ezt szeretné megmutatni a kulturális évad során lebonyolított több mint 120 program során. A szervezők szándéka, hogy ne csak 2009-ben, hanem jóval később is Linz legyen a legérdekesebb osztrák város.

Miért pont Linz?

Az Európai Unió Tanácsa - a Bizottság ajánlása alapján - 2005. november 14-én a 2005/815/EK számú határozatában kihirdette, hogy "a Kultúra Európai Fővárosa 2009" címet Linz és Vilnius nyerte el. Felső-Ausztria fővárosa, a Duna partjain elterülő, 190.000 fős Linz egy gazdaságilag sikeres régió központja, mely az utóbbi 20 évben elképesztő fejlődésen ment keresztül. A város négy szempontból is ideális a szerep betöltésére. Európa-szerte elismert médiaközpont, földrajzi fekvése előnyös, hisz a város a történelmi észak-déli és kelet-nyugati tengelyen fekszik, ebből adódóan kiemelkedő határokon átívelő kulturális munkát végez. A város a művészek által kedvelt és a kulturális intézmények hálózata is jól működik. Linz városát a jelenben a tevékeny önbizalom jellemzi, a jövőben pedig a tervezés és a tettek. Éppen ezért lesz a Kulturális Főváros évad mérföldkő a város életében.

Európa "vendéglátója"

Az 1985-ben életre hívott Európa Kulturális Fővárosa program nagy népszerűségnek örvend az európai polgárok körében, éppen ezért évente egy vagy több város elnyeri a megtisztelő Európa Kulturális Fővárosa címet. A program célja, hogy bemutassa az európai kultúrák gazdagságát, sokszínűségét valamint hasonlóságait, valamint elősegítse Európa lakosainak egymás felé fordulását.


2009-ben Linz Európa egyik Kulturális Fővárosa és ennélfogva "vendéglátója" lesz, hiszen a szervezők remélik, a változatos programsorozat számtalan látogatót vonz majd a városba. A vendéglátáshoz természetesen az asztal örömei is hozzá tartoznak - a város külön italsorozatot alkotott, hogy a vendégek ezzel koccinthassanak a rendezvénysorozat sikerére. Ez az esély alapos és kreatív munkára kötelezi a szervezőket, mind a kultúra, mind a politika, mind a gazdaság területén. A Kulturális Főváros cím nem egy város állapotának dicsérete, hanem sokkal inkább ösztönzője a fejlődésnek. Ezért Linz és Felső-Ausztria is egy sor politikai döntést hoztak, hogy tiszta helyzetet teremtsenek 2009-re, mint például kiterjedt építészeti beruházások a kulturális infrastruktúra területén és a program fejlesztésének támogatása. Az évad sikeressége érdekében új összeköttetéseknek, perspektíváknak és vízióknak kell létrejönniük. Ebben az értelemben kívánják összekötni a város és a régió adottságait, kívánságait és reményeit. Az évadot olyan egész éven át tartó ünnepségnek tervezik, mely megdobogtatja a szíveket, és emlékezetes marad. Mindemellett a figyelem középpontjában a hosszú távú hatás áll: legyen Linz 2009 Linz 2015 is egyben.

A Linz09 program alapvetően fogja megváltoztatni a várost - nem csak kulturálisan, de gazdaságilag is. A városnak lehetősége nyílik arra, hogy nem csak mint pezsgő kulturális központ, hanem mint vásárváros, turisztikai célpont és vonzó gazdasági térség is magára vonja a világ figyelmét. Linzi vállalkozóknak lehetőségük nyílik arra, hogy "nagykövetként" vegyenek részt a programokban és részesüljenek annak előnyeiből. A program népszerűsítésén túl új gazdasági partnereket nyerhetnek saját maguk és a város számára is. A szervezők önkéntesek segítségét is igénybe kívánják venni a 2009-es események lebonyolításához.

A Kulturális Főváros programjának tematikáját amennyire csak lehet, nyitva tartják a szervezők. Az évad váza adott, de a programok - sokrétűségük miatt - nehezen sorolhatók kategóriákba. Az élet szinte minden területét feldolgozza egy-egy rendezvény vagy előadás. A művészeteken és tudományon kívül nagy jelentőséget tulajdonítottak a rendezők az aktuális témáknak. Így gyakran megjelennek például a társadalmi problémák vagy a média kérdései. Az ipar, kultúra és természet összefüggései különös fontossággal bírnak.

Finanszírozás

A rendezvénysorozat lebonyolításáért a 2005-ben alapított "Linz 2009 - Kulturhauptstadt Europas Organisations GmbH" felelős. Az elmúlt évek kulturális fővárosai, mint például 2003-ban Graz vagy 2004-ben Lille, azt a tapasztalatot mutatják, hogy egy ilyen nagyszabású projekthez minimum 60 millió euró szükséges. A finanszírozásban Linz a grazi modellt követi, vagyis a pénzügyi hátteret az EU, Ausztria, Felső-Ausztria és Linz városa biztosítják. Linz városa, Ausztria és Felső-Ausztria 2005-től 2010-ig növekvő ütemben 20-20 millió eurót bocsát a rendezvénysorozat rendelkezésére. A Linz09-nek öt kiemelt szponzora és több tucat támogatója van. Ezek többnyire osztrák cégek és bankok, mint például az ORF, vagy a Raiffeisen Bank. A Linz 2009 GmbH kezeskedik a programok tervezéséért és koordinációjáért, az értékesítésért és a kommunikációért, a költségvetésért, valamint az együttműködésért a programban részt vevő más intézményekkel és személyekkel. Emellett koncepciót dolgoznak ki a programsorozat vívmányainak hosszú távú hasznosítására. A Linz09 program művészeti vezetője a svájci származású, nagy tapasztalattal rendelkező Martin Heller.

Programok

A Linz09 rendezvénysorozat nyitányaként háromnapos örömünnepet tart a város. 2008. december 31-én indul a közös visszaszámlálás megannyi étteremben, kocsmában és bárban, hogy aztán a tűzijátékkal és a Duna-parton bemutatott változatos zenei programokkal és előadásokkal kezdetét vegye az újév és a Linz09 programsorozat.


Linz 2009 - megnyitó

A január 1-i és 2-i programok a hagyomány és a jövő összekötésének valamint a nemzetköziség és egyediség keverékének szellemében születtek.

Az év folyamán közel 120 program várja a látogatókat, ezért Linz főterén információs központot állítanak fel, valamint három programfüzet segíti majd a tájékozódást.

A szervezők nagy hangsúlyt fektetnek az események interaktivitására. A helyi és vendégművészeknek egyaránt lehetőségük nyílik rá, hogy bekapcsolódjanak egymás munkájába. A Stuart Mária című színművet az edinburghi Travers Színház linzi művészekkel közösen állítja színpadra. Sőt mi több, laikusok is kipróbálhatják magukat, például irodalmi műhelyekben. Sok program kapcsolódik a vilniusi történésekhez - hiszen Vilnius is 2009 Kulturális Fővárosa -, vagy éppen a volt vagy leendő kulturális fővárosokkal teremt kapcsolatot. Egyike az ilyen eseményeknek a kulturális fővárosok focicsapatainak rangadója, de sor kerül majd vitaestekre és közös zenei produkciókra is.

A Linz09 megpróbálja kivinni a kultúrát az utcára. Komolyzenei fesztiváloknak, könnyűzenei parádéknak és városnéző programoknak ad otthont a város. A kísérlet fontos eleme, hogy olyan helyeket is bevon a szabadtéri programokba, melyek hagyományosan nem színhelyei kulturális eseményeknek. A város arculata is meg fog változni. Újabb zöldövezetekkel, az infrastruktúra javításával, elhagyatott területek és épületek benépesítésével és díszítésével élhetőbbé kívánják tenni a várost. A turizmus várható fellendülése miatt sok új vendéglátóhely létesül, teret engedve a kortárs építészetnek. A Duna is szerephez jut a tervekben, új strandok és vízi színház épülnek. Linz átalakulásának a közönség is szemtanúja lehet, hiszen megannyi kiállítás és filmfesztivál foglalkozik a város múltjával és fejlődésével. A történelmi múlt feldolgozásának igénye végigköveti a programokat. Projektek foglalkoznak a vasfüggöny, az internálótáborok kérdéseivel, vagy éppen Hitler linzi kulturálisfőváros-terveivel.

Számos opera- és színházi ősbemutatót rendeznek az egész éven át zajló színházi fesztivál során. Kiemelt szerephez jutnak a kortárs művészek és az új művészetek, például a képregényművészet, viszont a klasszikusok iránt érdeklődők sem fognak csalódni. A Lentos Múzeum például válogatott osztrák művekből rendez egész éves kiállítást. Mivel Linz regionális központ, kulturális fővárosi létéből fakadó előnyök nem csak a város határain belül fogják éreztetni hatásukat. Sőt, a szervezők kifejezett célja, hogy országos turnékkal, és akár határokon átívelő programokkal népszerűsítsék az általuk vallott elveket. Éppen ezért a rendezvények fontos tulajdonsága a többnyelvűség. Az egyházak és vallások is bekapcsolódtak a programokba. A templomok koncerteknek adnak otthont, a Mária dómban pedig bárki vállalhat önkéntes remeteséget egy-egy hétre. Egy 150 éve szunnyadó hagyományt felelevenítve pedig naponta trombitaszó hallatszik majd a város egy-egy templomtornyából. A Linz09 mozgósítja a fiatal generációt is. Iskolák és ifjú művészek kapcsolódhatnak be a kulturális életbe különböző pályázatok, ösztöndíjak által. A már eddig is Linzben megrendezett nemzetközi fesztiválokat beillesztik a Linz09 eseményeinek láncolatába.

Fontosabb programok, konferenciák

 • 2009. január - december: Kunst Flow - a linzi régió vállalkozásai kapcsolatot létesítenek a művészekkel, helyet biztosítanak kiállításaiknak és népszerűsítik őket
 • 2009. január, május és augusztus: Sicht:wechsel Kulturfestival (Nézetváltás fesztivál) - fogyatékkel élők részvétele a kulturális életben
 • 2008. szeptember - 2009. június: I like to move it, move it! - az iskola és az ábrázoló művészet találkozása
 • 2008 - 2009.: Das neugierige Museum (A kíváncsi múzeum) - a Lentos Múzeum munkatársai, művészek és kulturális szakemberek tapasztalatcseréje
 • 2009.: Ein Dutzend Europa (Egy tucat Európa) - minden hónapban az Európai Unió egy-egy új tagjának művészei mutatják be az ország zenei életét
 • 2009. folyamán: Kepler-szalon - tudományos párbeszéd helyiekkel és vendégelőadókkal Johannes Kepler egykori házában
 • 2009. március 3-9.: Linz liest Vilnius (Linz Vilniust olvassa) - a programsorozat kortárs lett írókat, költőket és műveiket hozza Linzbe
 • 2009. március 19. - május 2.: Extra Europa - nemzetközi szimpózium az Európai Unión kívüli Európa kulturális szakértőinek részvételével
 • 2009. március - április 9.: What you really need (Amire valóban szükséged van) - művészek és tudósok konferenciája arról, hogy mi szükséges az alkotói munkához (a Medien Kultur Haus Wels szervezésében)
 • 2009. május 6-13.: Meeting Space - Linz és Vilnius zeneiskoláinak közös produkciója
 • 2009. május 30. - június 9.: Linzfest09 - Linz együtt ünnepel a volt és leendő kulturális fővárosokkal
 • 2009. július 8. - augusztus 9.: Academy of the Impossible - művészek mutatják be workshopokban, hogy a lehetetlen nem létezik
 • 2009. augusztus 20-30.: eu-art-network - szimpózium az Európai Uniós tagállamok művészeinek részvételével a kultúra kommunikációs és közvetítő szerepéről
 • 2009. augusztus 31. - szeptember 2.: nemzetközi konferencia a művészet és az elektronikus média határairól, esélyeiről és kölcsönhatásainak kihívásairól
 • 2009. szeptember 12-15.: Kulturgeschichtetag 2009 (A kultúrtörténet napja 2009) - előadások a kulturális és társadalmi identitásról

A témával foglalkozó honlapok:


Notice: Use of undefined constant dwnl_url - assumed 'dwnl_url' in /home/kulturpont/www.kulturpont.hu/html/real_content3.php on line 365

Notice: Use of undefined constant dwnl_url - assumed 'dwnl_url' in /home/kulturpont/www.kulturpont.hu/html/real_content3.php on line 366

Notice: Undefined variable: pre in /home/kulturpont/www.kulturpont.hu/html/real_content3.php on line 367

Notice: Use of undefined constant dwnl_name - assumed 'dwnl_name' in /home/kulturpont/www.kulturpont.hu/html/real_content3.php on line 367
 • A Linz 2009 programsorozat honlapja

 • Támogatóink: