Kultúra és mobilitás az Európai Unióban

Az Európai Unió a 2009-től kezdődő időszakban kiegészítő támogatást tervez nyújtani a már meglévő európai mobilitási struktúrák működtetéséhez.


A művészek és kulturális szakemberek nemzetközi mobilitása rendkívül fontos tényező a közös európai kulturális térség kialakításában, illetve a kulturális sokszínűség és a kultúraközi párbeszéd népszerűsítésében. Előnyös, ha a művészek és kulturális szakemberek országukon kívülre is utazhatnak, hiszen így új közönséget, kollégákat ismerhetnek meg, új inspirációt és tapasztalatokat nyernek. Ez a fajta mobilitás a Kultúra 2000 és a Kultúra keretprogramokban egyaránt a prioritások között szerepel.

A művészek és kulturális szakemberek nemzetközi mobilitását akadályozó tényezők felszámolása a 2007 novemberében elfogadott Európai kulturális menetrend alapján kidolgozott, a 2008. és 2010. közötti időszakra vonatkozó bizottsági munkaterv öt prioritása között szerepel. 2008 márciusában külön szakértői munkacsoportot hoztak létre a művészek és a kultúrában dolgozók mobilitási feltételeinek javítására. Az Európai Bizottság továbbá tanulmányt készíttetett az Unióban már meglévő, működő, mobilitást segítő lehetőségek feltérképezésére. A tendernyertes ERICarts 2008 novemberében tette közzé Számít a mobilitás (Mobility Matters) című tanulmányát, a Kultúra keretprogram támogatásával.

2007 végén az Európai Parlament 1,5 millió euróval növelte a 2008-as kulturális költségvetést - a kiegészítő összeget a művészek mobilitását segítő új pilot-projektre szánták. A projekt tapasztalatait majd a 2013 utáni időszak kulturális keretprogramjában hasznosítják.
A támogatás segítségével 2008-ban hatástanulmány készült egy egész európát átfogó kulturális mobilitási struktúrához, illetve pályázatot bonyolítottak le, melyben a már meglévő kulturális mobilitási rendszerek hálózatba szervezésére hívták a pályázókat.

2008 végén az Európai Parlament újabb 1,5 millió eurót szavazott meg az imént említett pilot projekt folytatására - ezzel valószínűleg lehetővé válik, hogy már meglévő európai mobilitási struktúrák kiegészítő közösségi támogatáshoz jussanak működési költségeikhez. A pénzalap távlati célja a kulturális mobilitás további ösztönzése. 2009 elején a Mobility Matters tanulmány eredményein alapulva újabb pályázati felhívást jelentetett meg a témában az Európai Bizottság.

Kapcsolódó dokumentumok:

  • Mobility Matters - az ERICarts tanulmánya (angolul) (524 kB)
  • Támogatóink: