A ProArte Díj magyarországi sajtótájékoztatója + információk [2010-10-02]

Kattintson a képre a galériához!

2010. szeptember 28-án tartotta irodánk a ProArte Díj magyarországi sajtótájékoztatóját (KultúrPont)


A ProArte Díj idei magyarországi sajtótájékoztatója nagy érdeklődés mellett zajlott le 2010. szeptember 28-án a Nemzeti Erőforrás Minisztérium impozáns Tükörtermében. Kálnoki-Gyöngyössy Márton közművelődésért felelős helyettes államtitkár beszédében méltatta Olaszország és Magyarország együttműködését. Ezt követően Székely Edit irodavezetőnk tartott egy rövid beszédet, hiszen a Díj magyarországi koordinációját irodánk végzi. Michele Viola, a Díj nemzetközi projektvezetője hosszasan és részletesen mutatta be a programot, majd készséggel válaszolt a felmerülő számos kérdésre. A tájékoztatón felszólalt még Riccardo Lombardi, a ProArte International Network zenei projektekért felelős tanácsadója is.

A ProArte Díj felett az Unesco Olasz Nemzeti Bizottság védnökséget vállalt. A díjátadásra Rómában fog sor kerülni, 2010. november 25.-én.
A Díj célja mások kultúrájának megismerése és tisztelete, kultúrák találkozása. A jelentkezés során azt kell átgondolnia a jelentkezőknek, hogy mi az ötlet, mi a cél vele, hogyan képzeli el a megvalósítást, és körülbelül mennyibe kerül a terv.


A sajtótájékoztatón elhangzott kérdések és válaszok, melyek a segítségül lehetnek a pályázók számára:

K:
A kérdezőnek két éve versszínházi projektje van, amely 3 neves költő munkásságát öleli fel. Egyszemélyben kívánta megvalósítani, nem sikerült támogatást szereznie, jelentkezhet-e ezzel az ötlettel a ProArte Díjra?
V:
Fontos a téma megközelítésének módja. Sok pénz és idő megy el feleslegesen, ha nem a megfelelő folyamatot alkalmazzuk. Kell, hogy legyen egy olyan személy, vagy csapat akik megtervezik az egész esemény lebonyolítását.Megjegyzés: Egyszemélyben nem lehet EU-s pályázatokra jelentkezni. A ProArte éppen arra ad lehetőséget, hogy a pályázó megismerkedjen potenciális partnerekkel, így később már uniós pályázatokra is tud jelentkezni, az ehhez szükséges partnerség kiépítésében segíthet a ProArte Díj.

K:
Csak eseményekkel, vagy alkotásokkal is lehet pályázni? Milyen korlátokra gondol a művészi szabadságnál?
V:
Lehet alkotással is indulni, ha a jelentkezési lap kritériumai szerint meg tudja fogalmazni célját, ötletét, a megvalósítás módját, és hogy mindez mennyibe kerül. A jelentkezők 18-35 év közöttiek lehetnek. Például ha egy egyesületnél vannak idősebb tagok, például az elnök, attól még lehet pályázni, de a művészeknek mindenképp a korhatáron belül kell lennie.
A „szárnyaló gondolatokat” a követelményeknek megfelelően papírra kell tudni vetni.

K:
A kérdező művészeti olimpiát szeretne szervezni, alkalmas-e az ötlet?
V:
Ha a jelentkezési lap kritériumai szerint meg tudja fogalmazni célját, ötletét, a megvalósítás módját, és hogy mindez mennyibe kerül. A jelentkezők 18-35 év közöttiek lehetnek. Például ha egy egyesületnél vannak idősebb tagok, például az elnök, attól még lehet pályázni, de a művészeknek mindenképp a korhatáron belül kell lennie.
Vegye fel a kapcsolatot a KultúrPont irodával, akik a Pro Arte magyarországi koordinátorai.

K:
A szervezet megalakulása folyamatban van még, ez akadályt jelent-e?
V:
Nem, ha a jelentkező tudja igazolni, hogy a szervezet megalakulás alatt van. A jelentkező mindenképp a megadott életkor-tartományba kell, hogy tartozzon.

K:
Miben különbözik a Pro Arte a többi európai pályázatoktól?
V:
Abban, hogy ez egy ötletpályázat. A ProArte Díj nem pénzbeli, hanem szakmai jutalom, és segítség ahhoz, hogy a későbbiekben akár indulni tudjanak EU-s pályázatokon, például a Kultúra Programban.

Megjegyzés: Mivel ebben az évben nincs kifejezetten a kultúrához kapcsolódó európai uniós „jelmondat” így számos elemet magába foglal az idei díj. 2010-et a szegénység és a társadalmi kirekesztés évének nyilvánították. Idén a cél a különböző kultúrák közeledése egymáshoz (UNESCO).


K:
Ha más máshol nyert a projekt, akkor itt is indulhatnak-e vele?
V:
Nem, mivel ez egy ötletpályázat. De ha van olyan része annak a projektnek, ami még nem valósult meg, azzal lehet indulni.


További tudnivalók a pályázat beadásáról:
- a pályázatra magyar állampolgárok jelentkezhetnek
- a jelentkezési lap kitöltésének nyelve magyar ÉS angol
- a jelentkezési lapon kívül semmilyen más dokumentumot nem kell beadni, de előnyt jelent, ha különböző dokumentumokkal tudják színesíteni a pályázatot
- a jelentkezési lap terjedelme meghaladható, sőt, ajánlott olyan részletes projekt- és költségvetési leírást adni, amely meghaladja a jelentkezési lap kereteit
- a hat rendelkezésre álló kategória közül egyet, a leginkább megfelelőt kell kiválasztani
- a pályázatot e-mailben kell elküldeni Kovács Imre részére a kovacs@kulturpont.hu címre (javasolt mód: aláírva, beszkennelve)

Bővebb információ:

KultúrPont Iroda; 1072 Budapest Rákóczi út 20. - Kovács Imre
E: kovacs@kulturpont.hu
T: (06 1) 266-2837
F: (06 1) 266-5972

Kapcsolódó dokumentumok:

 • Jelentkezési lap (38 kB)
 • NEFMI támogató levele (34 kB)

 • A témával foglalkozó honlapok:


  Notice: Use of undefined constant dwnl_url - assumed 'dwnl_url' in /home/kulturpont/www.kulturpont.hu/html/real_content3.php on line 365

  Notice: Use of undefined constant dwnl_url - assumed 'dwnl_url' in /home/kulturpont/www.kulturpont.hu/html/real_content3.php on line 366

  Notice: Undefined variable: pre in /home/kulturpont/www.kulturpont.hu/html/real_content3.php on line 367

  Notice: Use of undefined constant dwnl_name - assumed 'dwnl_name' in /home/kulturpont/www.kulturpont.hu/html/real_content3.php on line 367
 • ProArte megjelenés - Paletta, HírTV 2010. szept. 28

 • Támogatóink: