COVID-19: a Bizottság összehangolt európai választ ad a koronavírus gazdasági hatásainak leküzdésére [2020-03-18]

Az Európai Bizottság összehangolt európai választ kíván adni a COVID-19 (koronavírus) járvány gazdasági hatásainak leküzdésére. (Európai Bizottság)


2020. március 13-án sajtóközleményt adott ki az Európai Bizottság COVID-19: Commission sets out European coordinated response to counter the economic impact of the Coronavirus (COVID-19: a Bizottság összehangolt európai választ ad a koronavírus gazdasági hatásainak leküzdésére) címmel. A Bizottság leszögezi, hogy a COVID-19 járvány súlyos közegészségügyi vészhelyzetet jelent valamennyi tagállam polgárai, társadalma és gazdasága számára, de komoly gazdasági sokk az egész Európai Unió számára is. Ezért a Bizottság azonnali választ kíván adni a járvány társadalmi-gazdasági hatásának enyhítésére.

A Bizottság a rendelkezésére álló összes eszközzel a világjárvány következményeinek enyhítésére törekszik, így:
- az egységes piac megőrzése révén biztosítani kívánja az egészségügyi rendszerek szükségleteinek kielégítését;
- fontosnak tartja az emberek támogatását annak érdekében, hogy a jövedelmek és a munkahelyek ne szenvedjék meg tartósan a válságot;
- támogatni kívánja a vállalatokat, és biztosítani kívánja, hogy a pénzügyi szektor likviditása továbbra is támogassa a gazdaságot;
- lehetővé kívánja tenni a tagállamok számára, hogy határozottan és összehangoltan cselekedjenek.

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen így nyilatkozott: „A koronavírus-járvány mindannyiunkat próbára tesz. Ez nemcsak példátlan kihívás az egészségügyi rendszerünk számára, de súlyos sokk is a gazdaság számára. A ma bejelentett gazdasági csomag a mai helyzetre reagál. Készen állunk arra, hogy a helyzet változásával még többet tegyünk. Mindent megteszünk az európaiak és az európai gazdaság támogatása érdekében.”

A most bejelentett intézkedések mellett a Bizottság azt javasolja, hogy bővítsék ki az EU Szolidaritási Alapjának hatályát a közegészségügyi válságra, hogy szükség esetén a legsúlyosabban érintett tagállamok számára mobilizálható legyen. 2020-ban legfeljebb 800 millió euró áll rendelkezésre.

A sajtóközlemény teljes szövege angol nyelven az Európai Bizottság honlapján érhető el.

Bővebb információ:

Európai Bizottság ;
I: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_20_459

Támogatóink: