A luxemburgi elnökség miniszteri szintű találkozóiról bővebben


A luxemburgi elnökség miniszteri szintű találkozóiról bővebben

Oktatási, Ifjúsági és Kulturális Tanács - 2005. május 23-24.

A luxemburgi elnökség során a 25 tagállam szakminisztereit tömörítő Oktatási, Ifjúsági és Kulturális Tanács (Education, Youth and Culture Council) kétszer ült össze, s a kultúra területéhez szorosan kötődő témák a 2005. május 23. és 24. között lezajlott brüsszeli ülés során kerültek napirendre. A tanács az alábbi területeket vitatta meg:

  • A 2006-2007-es MEDIA programról szóló megállapodás: A tagállamok képviselői megegyeztek a 2007 és 2013 között érvényes audiovizuális támogatási programmal kapcsolatos főbb stratégiai irányokról.
  • Múzeumi gyűjtemények mobilitása: Az amsterdami Rijksmuseum igazgatója által vezetett szakértői testület beszámolója, valamint az előzetesen kiküldött kérdőívek alapján a szakminiszterek megvitatták a múzeumok közötti határokon átívelő tárlatcserék témakörének főbb kérdéseit.
  • "Polgárok Európáért" (Citizens for Europe) program: A Bizottság a Tanács elé terjesztette az EU és az uniós polgárok közötti közvetlenebb viszony, az aktív állampolgárság és a határokon átnyúló együttműködések kialakítását célzó programcsomagot.
  • Európa Kulturális Fővárosa 2010: A luxemburgi és az ezt követő brit elnökség beterjesztette a 2010-es döntőbizottság tagságára vonatkozó javaslatát. A jelölt tagok: Sir Jeremy Isaacs és Claude Frisoni.
  • UNESCO egyezmény tervezet a kulturális tartalmak és művészi kifejezési formák védelmére: Az elnökség tájékoztatta a tagállamok képviselőit az egyezmény előkészítését célzó tárgyalási folyamatról.
  • Kultúra 2007 program: Az elnökség beszámolt a 2007 és 2013 közötti időszakra vonatkozó kulturális támogatási program előkészületeiről.
  • Szemináriumok, konferenciák: A luxemburgi delegáció ismertette a féléves ciklus során rendezett kulturális témájú szakmai eseményeket.
  • Anna Lindh Euro-mediterrán Alapítvány a Kultúrák Párbeszédéért Octavie Modert luxemburgi kulturális államtitkár bejelentette, hogy az egyiptomi Alexandria városában megnyílt a tragikus körülmények között elhunyt svéd politikusról elnevezett intézmény, amelynek fő célja, hogy hozzájáruljon Európa és a mediterrán térség kulturális közeledéséhez.
További információk a luxemburgi elnökség hivatalos honlapján:
http://www.eu2005.lu/en/calendrier/2005/05/23ejc/index.html

Informális Kulturális Tanács - Építészeti Politikák Európai Fóruma

2005. június 26-án és 27-én a luxemburgi Neumünster apátság adott otthont az uniós kulturális miniszterek informális tanácskozásának, amelyhez szorosan kapcsolódott a további magasrangú kultúrpolitikai döntéshozók és szaktekintélyek részvételével lezajlott "Építészeti Politikák Európai Fóruma" (European Forum for Architectural Policies). Az 1999-ben beindított és félévente megrendezett szakmai konferenciasorozat újabb állomásán a résztvevők a természetes és emberi kéz által létrehozott környezet megóvásának és fejlesztésének kulturális vonatkozású témáit vitatták meg.

Az urbanisztika és a környezeti tervezés az utóbbi tíz év során komoly változásokon ment keresztül, s a nemzeti kormányok egyre inkább felismerik, hogy az állami és magán forrásokból épített környezet szociális és gazdasági hatásai messzebb mutatnak az építőipar hagyományos és elsősorban praktikus ismérveinél. A luxemburgi tanácskozás résztvevői kiemelték, hogy az építészet a legdinamikusabban fejlődő kulturális és művészeti vonatkozású iparág, s az ide sorolt alkotások rendkívül közvetlen módon kapcsolódnak az állampolgárok mindennapi életéhez, ezáltal számos szinten pozitív vagy éppen negatív irányban befolyásolva azt.

További információk a luxemburgi elnökség hivatalos honlapján:
http://www.eu2005.lu/en/calendrier/2005/06/26infcult/index.html

Támogatóink: