A brüsszeli Magyar Kulturális Intézet tervezett működése


A brüsszeli Magyar Kulturális Intézet tervezett működése

Az újonnan megnyílt külföldi kulturális intézet épületét a magyar állam kilenc évre bérli, s a központ éves költségvetése eléri a 200 millió forintot, ugyanakkor ez az összeg pótlólagos forrásokból kerül előteremtésre, tehát a másik 17 magyar intézet költségvetését nem csökkenti. Az intézet létrehozását a helyszínen Reményi Krisztina irányította, s a tervek szerint a jövőben mindössze két Magyarországról kiküldött munkatárs fog itt dolgozni, míg a többieket a helyszínen toborozzák majd.

Az új intézmény kulturális programjai már a megnyitó napján elkezdődtek, hiszen az épületet zsúfolásig megtöltő tömeget több zenei produkcióval szórakoztatták, s emellett első kiállításként a világhírű magyar fotográfus, André Kertész XX. század elejéről származó alkotásai kerültek a falakra. A további programok az év elején kerülnek összeállításra.

A szaktárca által meghatározott feladatok és célok között szerepel, hogy az intézet működése Belgium mellett a szomszédos Luxemburgra és Hollandiára is kiterjedjen, s ezáltal meghatározó szerepet játsszon mindhárom országgal ápolt kulturális kapcsolataink terén. Ennek megfelelően az intézet már kisebb szerepet vállalt a hollandiai magyar kulturális évad szervezésében is, hiszen Kodály Zoltán Székelyfonójának utrechti bemutatóját részben a brüsszeli központ finanszírozta. A tervekben ugyancsak szerepel, hogy a központ közreműködésével 2006-ban Luxemburgban és hazánkban egyaránt bemutatásra kerüljön egy olyan kiállítási anyag, amely az egykori magyar uralkodó, Luxemburgi Zsigmond korát hivatott bemutatni.

Forrás: S. Tóth László, Magyar Távirati Iroda, 2004. december 15.

Támogatóink: