Szó van róla [2006-12-08]

Milyen témák foglalkoztatják a kulturális szakmai közvéleményt, a "politikacsinálókat" vagy a kulturális szervezeteket? Ezen az oldalon a kulturális szféra aktuális "európai" témáiról számolunk be. (KultúrPont)


Hogy mindjárt "hazabeszéljünk": a KultúrPont Hírlevél legelső rovata az Európai Unió kulturális témájú híreivel foglalkozik röviden, a Konferenciák, fesztiválok című rovat pedig az EU-s és nemzetközi eseményekről tájékoztat. A hírlevél valamennyi rovatának cikkei kereshetők honlapunkon, több szempont szerint is.

A szemünk láttára formálódik az Európai Örökség cím sorsa, melynek Magyarország volt az egyik kezdeményezője 2006-ban. Az önkéntes részvétellel indult kezdeményezés az eltelt csaknem három év alatt jó ütemben halad a közösségi szintre emelkedés felé. 2009. május 15-ig on-line konzultáció keretében mondhatta el ki-ki véleményét a címmel kapcsolatosan.

2011-ben Magyarország az eddigieknél közvetlenebb módon is befolyásolhatja majd az EU politikáinak alakulását, hiszen 2011 első félévében hazánk tölti be az EU elnöki posztját.

Az Európai Bizottság nemrég megjelentetett "Közlemény az európai kulturális programról a globalizálódó világban" című munkaprogramjához szervesen kapcsolódik az Eurobarometer 278. számú felmérése az európai kulturális értékekről, illetve a Tanács állásfoglalása, amelyben üdvözli a Bizottságnak az európai kulturális menetrend kidolgozására irányuló javaslatát és támogatja annak stratégiai célkitűzéseit.

E stratégiai célkitűzések egyike a kultúrák közötti párbeszéd támogatása; 2008 e téma jegyében telt az Európai Unióban. A kultúraközi párbeszéd ügyét irodánk a téma hazai jó gyakorlatainak terjesztésével segíti elő 2009-ben.
Párbeszéd nem létezhet nyelvek nélkül: a többnyelvűség az EU kulturális miniszterei egyik ülésének is témája volt, majd 2008 szeptemberében a Bizottság közleményt adott ki a többnyelvűség jelentőségéről. E közleményre reagálva az Európai Parlament 2009 márciusában véleményadó jelentést fogadott el.

Szintén a munkaprogram prioritásai közé tartozik a művészek és kulturális szakemberek nemzetközi mobilitása. A Bizottság 2009-től anyagilag is támogatja a meglévő mobilitási struktúrák hálózatba szervezését; sőt az úgynevezett Pilot Project folytatását is meghirdették. 2009 áprilisában a Bizottság a mobilitást segítő európai hálózattal kapcsolatos megvalósíthatósági tanulmányt publikált.

Az Európa Kulturális Fővárosa cím birtokosa 2009-ben Linz és Vilnius. 2010-ben pedig mi jövünk: Essen és Isztambul társaságában Pécs viselheti a megtisztelő címet egy teljes éven keresztül.

Az információs társadalom kihívásaival az Európai Uniónak is szembe kell néznie. Ehhez kapcsolódik a 2010 Challenges: Az Európai Információs Társadalom kihívásai 2005 után című közlemény.
A modern technológia, a digitalizálás egyik nagy előnye, hogy olyanok is hozzájuthatnak a kulturális javakhoz, akiknek erre egyébként nem lenne lehetőségük. A 2008 végén útjára indított Európai Digitális Könyvtár (Europeana) ambiciózus célja, hogy oldalain ne csak könyvekhez, hanem különféle múzeumi műtárgyakhoz, levéltári iratokhoz, levelekhez, mozgóképekhez illetve rádióműsorokhoz is hozzáférjen a látogató.

Folyamatosan aktuális téma az Európai Unió bővítése - ennek kapcsán a 2007-ben csatlakozott országokról készítettünk összeállítást kulturális szempontból.

Az uniós tagság természetesen életünk minden területét érinti, a hivatást és magánéletet egyaránt - ennélfogva a kultúra legkülönbözőbb aspektusait is. Sokakat foglalkoztató téma pl. az egyéni külföldi munkavállalás, de a múzeumok, galériák számára új jelentőséget kapott a szállítási és vámügyek kérdése is.

Kutatók figyelmébe: folyamatosan gyűjtjük és honlapunkon elérhetővé tesszük az Európai Unió kultúrával kapcsolatos jogi dokumentumait<

Támogatóink: