Európai Írók Kongresszusa


Az Európai Írók Kongresszusát (EWC, The European Writers' Congress) 1977-ben alapították, majd 1985-ben alakították ki hivatalos szervezeti formáját, amelyet az Európai Írók Szervezeteinek Szövetsége (The Federation of European Writers' Associations) kiegészítő megnevezés is jelezni hivatott. A szervezet 2004-ben már 29 európai ország képviseletében összesen 53 tagszervezetet tömörített, s ezáltal közvetett módon mintegy 54 ezer írót és műfordítót képviselt.

Az EWC tevékenységével elsősorban tagjai érdekeinek védelmét látja el nemzeti és európai szinten egyaránt, s a legmagasabb szintű politikai döntéshozó szervekkel működik együtt. Mindezek mellett az európai irodalom sokszínűségének fenntartását és az egyes kulturális különbségek jobb megértését is prioritásként kezeli, s szakmai programjait is ezen célok alá rendeli. A szervezet kiadványai az európai kulturális hálózatok kiépítésének fontos információs forrásai, s emellett egyes jogi kérdésekben is segítik az eligazodást.

Az EWC 1997 óta részesül uniós támogatásban, s a 2005-ös adatok alapján 56.700 eurónyi összeg az EU költségvetésének kulturális szervezetek finanszírozására létrehozott A-3042-es sorában jelenik meg.

A szervezet hivatalos honlapja:
http://www.european-writers-congr.org/

Támogatóink: