Európai Unió Kamarazenekara


Az Európai Unió Kamarazenekarát (EUCO, European Union Chamber Orchestra) 1981-ben hozták létre, s működésének legfontosabb célja, hogy tapasztalatszerzési és kiugrási lehetőséget biztosítson az Európai Unió legtehetségesebb ifjú kamarazenészei számára. Az EUCO általában 16 és 22 közötti taglétszámmal működik világhírű művészek irányítása alatt.

Az EU kulturális nagyköveteként a zenekar évente hozzávetőlegesen 70 koncertet ad a világ szinte minden táján, s az elmúlt évtizedek során komoly hírnévre tett szert. Az évente megrendezett meghallgatások alapján kiválasztott tagok egy szezonban legalább három turnén vesznek részt, s az egyes koncertek helyszínei között megtalálhatóak a leghíresebb koncerttermek és fesztiválok is.

A zenekar hivatalos patrónusa Zsófia, spanyol királyné, ugyanakkor a belga, japán és thaiföldi uralkodóházak tagjai is gyakori vendégek az EUCO koncertjein. A zenekar forrásainak mintegy 30 százalékát uniós hozzájárulások biztosítják, amelyek az Európai Unió költségvetésének A-3042 jelű (az európai kultúrát népszerűsítő szervezetek támogatását magába foglaló) sorában jelennek meg, s mindez 2005-ös adatok alapján 133.650 eurós összeget jelent.

További információk az Európai Unió Kamarazenekarának hivatalos honlapján:
http://www.etd.gb.com

Támogatóink: