Swinging Europe - az Európai Ifjúsági Jazz Zenekar


Az Európai Ifjúsági Jazz Zenekar (European Jazz Youth Orchestra - EJYO) hivatalosan 1998-tól kezdve működik, s a "Swinging Europe" elnevezésű átfogó oktatási és promóciós kezdeményezés részeként a zenekar 30 éves kor alatti, komoly tehetséggel és szakmai tudással rendelkező jazz zenészeknek nyújt további fejlődési lehetőséget és nemzetközi szintű megmérettetést. Az EJYO remek kiugrási esélyként szolgál tagjai számára, s egyben fontos szerepet tölt be a műfaj szerteágazó hagyományainak feltérképezésében és új életre keltésében is.

Az általában 20-22 zenészből álló zenekar vezetésével és összeállításával évről-évre új művészt bíznak meg, akinek irányítása alatt a tagság egy körülbelül egy hónapos aktív időszakot tölt együtt. A kiterjedt turné során a közönségnek bemutatott zenekari repertoárba minden évben új szerzemények kerülnek be, amelyeket a jazz műfaj legkiválóbb európai művészei kifejezetten erre a célra komponálnak. Az EJYO rengeteg médiaszerepléssel és zenei felvétellel büszkélkedhet, s Európán kívül is szívesen látott vendégnek számít. Hazánkban legutóbb 2005. május 1-én és 2-án budapesti és kecskeméti helyszíneken vendégszerepelt a zenekar.

Az EJYO működési költségeinek hozzávetőlegesen 50 százalékát uniós forrásból fedezi, amely az EU költségvetésének kulturális szervezetek támogatására létrehozott A-3042 jelű sorában jelenik meg, s 2005-ös adatok alapján évi 273.780 eurós összeget jelent.

Az Európai Ifjúsági Jazz Zenekar hivatalos honlapja:
http://www.swinging-europe.com

Bővebb információ honlapunkon a zenekarról itt olvasható.

Támogatóink: