Művészek Európai Tanácsa (ECA)


A Művészek Európai Tanácsa 1995-ben alakult Dániában. 2005 januárjában a szervezetnek 25 tagállama volt, amelyek között az Európai Unión belüli és azon kívüli európai államok egyaránt megtalálhatóak voltak. A szervezet célja az európai művészek interdiszciplináris összefogása, a művészek közötti kooperáció megszervezése. A szervezet fő feladatának tekinti a hivatásos művészek képviseletét az őket érintő európai folyamatokban.

A Művészek Európai Tanácsának missziója, hogy lehetőséget teremtsen az európai szintű párbeszédre a művészek, valamint a politikai döntéshozók között. A párbeszéd egyik célja, hogy a művészek befolyással bírjanak az őket érintő szociális, gazdasági ügyekben, másrészt, hogy ily módon is hatást tudjanak gyakorolni Európa kulturális fejlődésére.

A Művészek Európai Tanácsát az Európai Parlament és a Tanács 792/2004/EK számú határozata mint európai szintű kulturális tevékenységet folytató szervezetet említi. Ebből eredően a szervezet az EU költségvetéséből a 2004. évre 125.000, a 2005. évre pedig 101.250 euró (összesen mintegy 56,6 millió forint) működési támogatásban részesül.

A szervezet honlapja: http://www.eca.dk

Támogatóink: