Huis Doorn


Huis Doorn

A Huis Doorn elnevezés egy hollandiai Doorn városában található műemlék ingatlant jelöl, amelynek legfőbb nevezetessége, hogy az I. Világháború után Németországból elmenekült II. Vilmos császár egészen 1941-es haláláig itt élt. A hajdani uralkodó nem akart elszakadni addigi életstílusától, így hollandiai rezidenciája a Hohenzollern uralkodóház évszázadokon át gyarapodó vagyontárgyainak különleges és rendkívül értékes választékát vonultatja fel. A Huis Doornban egyaránt megtalálhatóak a berlini és potsdami császári paloták személyes lakrészeiből származó bútorok, festmények és egyéb értékes berendezési tárgyak, így az épület viszonylagos kis méretét meghazudtolóan hű képet ad a korabeli német császári udvar életéről.

Az eredetileg a XIV. században épített, majd a XVIII. században átépített Huis Doorn épülete napjainkban teljes egészében múzeumként működik, s jólképzett idegenvezetőkkel és a korabeli udvari eseményeket megelevenítő bemutatókkal várja látogatóit.

A múzeum üzemeltetéséhez az Európai Unió is hozzájárul, s a (2005-ös adatok szerint) 48.600 eurós támogatási összeg a közösségi költségvetés kulturális szervezetek támogatására fenntartott A-3042-es sorában jelenik meg.

A Huis Doorn hivatalos honlapja:
http://www.huisdoorn.nl

Támogatóink: