Az Európai Unió Ifjúsági Zenekara


Az Európai Unió Ifjúsági Zenekara

Az Európai Unió Ifjúsági Zenekara (EUYO) 1978-ban kezdte meg működését azzal a céllal, hogy az EU legtehetségesebb fiatal, 14 és 24 év közötti klasszikus zenészei számára lehetőséget biztosítson a szakmai fejlődésre és értékes kulturális tapasztalatok megszerzésére. A résztvevők a zenekari próbák során a hangszeres zene elismert szaktekintélyeivel dolgozhatnak együtt, s ezt követően világhírű karmesterek és szólisták társaságában léphetnek fel a világ nagynevű koncerttermeiben.

A 140 zenekari hely betöltésére több mint 4000 jelentkezőből választják ki a legalkalmasabbakat, s ezért minden évben meghallgatásokat tartanak az EU valamennyi országában. A rendszer sajátossága, hogy a meglévő és maradni szándékozó tagoknak is minden évben új meghallgatáson kell részt venniük. A kurzusok általában kéthetes próbaidőszakot jelentenek, amikor a zenészek nagyzenekari próbák és hangszeres szekciókban végzett szakmai programok során készülnek fel az adott szezon legfeljebb 10 koncertből álló turnéjára.

Az EUYO forrásainak hozzávetőlegesen 40 százalékát az EU költségvetés A-3042-es jelű sorában megjelenő uniós hozzájárulás fedezi, amely 2005-ös adatok alapján éves szinten 607.500 eurós uniós pénzügyi hozzájárulást teszi ki.

Az EUYO magyarországi tagtoborzását a KultúrPont Iroda végzi, bővebb információ itt olvasható.

Az Európai Unió Ifjúsági Zenekarának hivatalos honlapja:
http://www.euyo.org.uk/

Támogatóink: