Európai Színházak Uniója


Európai Színházak Uniója

Az Európai Színházak Uniója (Union des Theatres de l'Europe, UTE) 1990 februárjában alakult Párizsban, s létrehozásában a világhírű színházi rendező, Giorgio Strehler és az akkori francia kulturális miniszter, Jack Lang játszott kulcsszerepet. Az UTE-t alapító hét európai színház között a párizsi Odeon, a milánói Piccolo Teatro és a berlini Deutsches Theater mellett megtalálható a budapesti Katona József színház is. A szervezet egyéni tagjai között Ascher Tamás, a Katona rendezője mellett olyan színházi világnagyságok vannak, mint Ingmar Bergman vagy Andrzej Wajda.

Az UTE tevékenységi köre igen sokrétű. A tagok közötti együttműködések eredményeképpen évről évre szakmai programok, kiállítások, kiadványok és koprodukciós előadások sora valósulhat meg, s a szervezet 1992 óta évente nemzetközi fesztivált is rendez valamely tagszínháza székhelyén. Az UTE fesztiválok ma már Európa legrangosabb színházi eseményei közé tartoznak, s a Katona József Színház legutóbb 2000-ben adott otthont az eseménynek.

Az Európai Színházak Uniója az EU költségvetésének kulturális szervezetek finanszírozására létrehozott A-3042-es sora alapján 2005-ben 64.800 eurós közösségi támogatásban részesül.

További információk a szervezet hivatalos honlapján:
http://www.ute-net.org

Támogatóink: