Szociokulturális Központok Szövetségi Egyesülete


Szociokulturális Központok Szövetségi Egyesülete

Az első szociokulturális centrumok az 1970-es években jöttek létre az új társadalmi mozgalmakkal összefüggésben. Ezeket a központokat (önálló kommunikációs központokat, közösségi házakat) gyakran a helyi közigazgatás és a politikai pártok ellenállásával szemben hozták létre. 1979-ben Wilhelmshavenben a számos németországi létesítmény szövetségi szintű egyesületbe tömörült. Ez lett a Szociokulturális Központok Szövetségi Egyesülete (Bundesvereinigung Soziokultureller Zentern). A kultúra demokratizálására törekedtek és követelték, hogy a politika és a nyilvánosság fogadja el és kezelje egyenrangúakként a különböző kulturális kifejezésmódokat és szervezeteket.
Ma a központok az év 365 napjára kínálnak különböző programokat, támogatják az utánpótlást a színház, zene, irodalom, film és képzőművészet területén, lehetővé teszik, hogy széles társadalmi rétegek lehessenek aktív résztvevői a kulturális és politikai életnek. Munkájukhoz tartozik a különböző korcsoportok, társadalmi rétegek és nemzetiségek integrálása. A központok mindezek mellett "szolgáltatók" is: teret biztosítanak csoportok és kezdeményezések számára, ezenkívül szinte mindegyikük nyilvános találkozóhelyként is működik, mint teázó, kávézó vagy vendéglő.
Az egyesület nem csak önmagában alkot hálózatot, hanem maga is egy nagyobb hálózat tagja. Mára több mint 400 önálló tagja van a 15 szövetségi tartományban.
További információ a szervezet hivatalos honlapján: www.soziokultur.de

Támogatóink: