Európai Színházi Díj


Európai Színházi Díj

Az Európa Színházi Díjat (Premio Europa per il Teatro) 1986-87-ben hívta életre az Európai Bizottság azzal a céllal, hogy az emberek közötti megértést és tudáscserét, valamint az idegen kultúrák közötti interakciókat elősegítő színházi teljesítmények létrehozását jutalmazzák vele. A díjat évről évre a Szicíliában található Taormina városkában adják át, s az esemény rangját a megjelenő neves szakemberek és a színvonalas előadások biztosítják.

A szakmai zsűri két kategóriában oszt ki díjakat. A 60000 eurós jutalommal járó Európai Színházi Díjat a legnevesebb rendezők kaphatják meg, míg a 20000 eurós Európa-díj - Új Színházi Valóság nevű elismerés az újdonságot jelentő kezdeményezéseket jutalmazza. A díjátadás gálaestjét minden esetben a fődíjas rendező bemutatója követi, amelyet a díjazottak tevékenységéhez kapcsolódó nyilvános kerekasztal-beszélgetések, interjúk, munkabeszámolók előznek meg.

A kezdeményezéshez az évek során számos nemzetközi színházi szervezet csatlakozott, így az eseményen az Európai Színházi Unió, az Európai Színházi Konvenció, a Színházi Kritikusok Nemzetközi Szövetsége, valamint a Mediterrán Színházak Nemzetközi Intézete is képviselteti magát.

Az Európai Színházi Díj uniós támogatásban részesül, s a közös költségvetés kulturális szervezetek finanszírozására létrehozott A-3042-es sorában erre a célra elkülönített pénzügyi keret 2005-ben 40.500 eurós összeget tesz ki.

További információk: http://www.premio-europa.org

Bővebb információ honlapunkon a díjról itt olvasható.

Támogatóink: