Europa Cantat - Ifjúsági Kórusok Európai Szövetsége


Europa Cantat - Ifjúsági Kórusok Európai Szövetsége

A "European Federation of Young Choirs" (Ifjúsági Kórusok Európai Szövetsége) néven létrejött, majd később az "Europa Cantat" nevet felvevő szakmai szervezetet hivatalosan 1963-ban alapították meg azzal a küldetéssel, hogy az ifjúsági énekes műfajok elsőszámú páneurópai hálózatává váljon. Az Europa Cantat által képviselt művészek száma napjainkra már meghaladja az egymillió főt, s a programokban részt vevő összesen 42 országból a szervezet további húszmillió énekessel, karvezetővel és zeneszerzővel áll közvetett kapcsolatban.

Az Europa Cantat működése során elsősorban 27 éves kor alatti énekesek, kórusok, karvezetők és zeneszerzők számára nyújt lehetőséget különféle oktatási és egyéb szakmai programokon való részvételre, s határokon átívelő kezdeményezéseivel elősegíti a műfaj művelőinek nagyobb európai mobilitását. A szervezet támogatja az újszerű megközelítéseket magukba foglaló kortárs vokális zenei alkotások megteremtését, s tevékenységével a földrajzi, gazdasági, szociális és egyéb körülményekből adódó különbségek leküzdésén fáradozik.

Az Europa Cantat elnöksége 2005 tavaszán Európa különböző pontjain működő regionális központok létrehozásáról döntött, s ennek eredményeként a kelet- és közép-európai tevékenységeket koordináló irodának Magyarország adhat otthont.

Az Europa Cantat forrásainak hozzávetőlegesen 30 százalékát teszi ki az EU költségvetés A-3042-es sorában megjelenő uniós támogatás, amely 2005-ös adatok szerint évi 48.600 eurós összeget jelent.

Az Europa Cantat hivatalos honlapja: http://www.europacantat.org

Bővebb információ honlapunkon a szövetségről itt olvasható.

Támogatóink: