az EU Barokk Zenekara


Az EU Barokk Zenekara

Az Európai Unió Barokk Zenekara (European Union Baroque Orchestra . EUBO) elsősorban azzal a céllal jött létre, hogy ifjú európai zenészek számára a konzervatóriumi tanulmányaik sikeres befejezése után speciális barokk zenekari gyakorlatot adjon, s ezáltal egyfajta hidat képezzen a zenei tanulmányok vége és a professzionális karrier megkezdése között. Az alapdilemma a következő: egy elismert és magas színvonalú zenekar tagjává válni a tehetség és a hangszeres tudás mellett elsősorban a megszerzett tapasztalatokon múlik, ugyanakkor a szükséges tapasztalatok megszerzése leginkább elismert és magas színvonalú zenekarokban lehetséges, s így a kör bezárul. Az EU Barokk Zenekara viszont pont ezt a zárt rendszert hivatott nyitottabbá tenni, s az elmúlt két évtized során ennek a szerepének kiválóan meg is felelt.

A jelentkezések alapján az EUBO minden évben 100 fiatal és tehetséges barokk zenészt hív meg szerte Európából, s a háromnapos válogatási kurzusok során közülük választják ki a legmegfelelőbbeket. 2004-ben összesen 21 zenész nyert felvételt, akik 13 EU országot képviseltek, s átlagéletkoruk 24 év volt. A kiválasztott résztvevők hat hónapot töltenek együtt, s az állandó gyakorlások és próbák, valamint az Európa számos országát felölelő előadások és turnék során fejleszthetik zenei készségeiket. A munka a barokk zene olyan elismert szakértőinek irányításával folyik, mint Lars Ulrik Mortensen, Ton Koopman, Andrew Manze, Jaap ter Linden, Rachel Podger és Fabio Biondi.

A hat hónapos időszak letelte után a zenekar teljesen újraalakul, s a régi tagok helyére a válogatások eredményeképp újak kerülnek, ugyanakkor a korábbi résztvevők a megszerzett tudás és tapasztalat birtokában immár jóval nagyobb eséllyel kereshetik helyüket a barokk zenekarok professzionális világában. Ezt egyértelműen bizonyítja az a tény, hogy napjainkban a világ minden nagynevű barokk zenekarában, így többek között az Amsterdam Baroque Orchestra, a Les Musiciens du Louvre, az English Concert, a King's Consort, és a Concerto Copenhagen soraiban is megtalálhatjuk az EUBO volt tagjait.

Az Európai Unió Barokk Zenekarával kapcsolatos további témakörök:

Forrás és bővebb információk:

Az Európai Unió Barokk Zenekarának hivatalos honlapja: http://www.eubo.org.uk/

Támogatóink: