Tagfelvétel 2005-ben


Tagfelvétel 2005-ben

A 2005-ös EUBO válogatási kurzusokat március 29. és április 1., valamint április 1. és 4. között a hollandiai Kerkrade városában a Congrescentrum Rolducben rendezik meg. A szervezők olyan 30 év alatti zenészek jelentkezését várják, akik felsőfokú zenei tanulmányaikat valamely barokk hangszerre (hegedű, mélyhegedű, cselló, nagybőgő, oboa, fagott vagy csembaló/orgona) szakosodva sikeresen befejezték.

A válogatási kurzusokat a következő szaktekintélyek vezetik:

Lars Ulrik Mortensen (igazgató);
Enrico Gatti (hegedű);
Margaret Faultless (hegedű);
Katherine McGillivray (mélyhegedű);
Máté Balázs (cselló);
Maggie Urquhart (nagybőgő);
Katharina Arfken (oboa);
Alberto Grazzi (fagott);
Christian Rieger (csembaló és orgona);
Matthew Halls (kamarazene és billentyűs hangszerek hangolása).

Az idei kurzusokra a jelentkezési határidő 2005. március 7. (péntek). A jelentkezéssel kapcsolatos bővebb információkat és a hivatalos jelentkezési lapot az EUBO honlapján lehet igényelni a pályázó személyes adatainak és elérhetőségeinek megadásával.

Az Európai Unió Barokk Zenekarának hivatalos honlapja: http://www.eubo.org.uk/

A hivatalos honlapon nem szereplő, de esetlegesen felmerülő egyéb kérdésekkel kapcsolatban a zenekar központi irodájának munkatársai szolgálnak felvilágosítással (ld.: A zenekar elérhetőségei).

Máté Balázs . az EUBO válogatási kurzusainak magyar szaktekintélye

Máté Balázs 1965-ben Budapesten született, s a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola elvégzése után a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán szerzett kitüntetéses diplomát. Később barokkcselló tanulmányokat folytatott és művészdiplomát szerzett a Hágai Királyi Konzervatóriumban Jaap ter Lindennél, majd a salzburgi Mozarteumban Nikolaus Harnoncourt-nál vett kamarazene-órákat. 1986-tól 1991-ig a Magyar Állami Hangversenyzenekar tagja, az utóbbi években pedig több világhírű barokk zenekar szólócsellistája (1992-98 "Le Concert des Nations" /J. Savall/, 1994-től "Wiener Akademie" /M.Haselböck/, 1998-tól "Les Musiciens du Louvre" /M.Minkowski/ stb.) A "Concerto armonico" kamarazenekar és a "Cristofori Trió" alapítótagja, s 1995 óta vezeti saját régizene-együttesét "Aura musicale" néven, melynek repertoárján közismert művek mellett számos ritkaság is szerepel. Máté Balázs egyaránt sikeres mint szólista, kamaramuzsikus ill. oratórium- és operaprodukciók continuo-csellistája, s állandó vendégprofesszora a minden nyáron megrendezésre kerülő "Austria Baroque Academy" nevű kurzusnak.

Forrás: Hangszer és Zene; http://www.hangszereszene.hu

Támogatóink: