Lutz Koehler


Lutz Koehler
az EUYO oktatási igazgatója


Lutz Koehler fagottot, zongorát, zeneszerzést és dirigálást tanult a hannoveri Hochschule für Musik und Theater főiskolán, ahol különös érdeklődést tanúsított a kamarazene iránt. Fagottosként számos felvételt készített, és mesterkurzusokat tartott az egész világon. Tanítványai nagy versenyeket nyertek meg Tokióban, Münchenben, Belgrádban, Colmarban stb.

Karmesterként Lutz Koehler számos német zenekarral dolgozott, köztük a berlini Deutsches Sinfonierorchesterrel, a frankfurti, saarbrückeni rádió szimfonikus zenekaraival, valamint a Hamburgi Szimfonikus Zenekarral. Fesztiválokon is szerepelt karmesterként, például Luzernben, a gstaadi Menuhin Fesztiválon, Berlinben, Drezdában, Rheingauban, a Prix Itálián, Aldeburgh-ban, Belgrádban, Miamiban és számos más helyen.

Koehler professzor vendégkarmesterként lépett fel az USA-ban, Olaszországban, Svájcban, Franciaországban, Skandináviában, Hollandiában, Lengyelországban, Nagy-Britanniában, Jugoszláviában, Spanyolországban, Új-Zélandon, valamint Németország főbb zenei központjaiban, például Berlinben, Hamburgban, Frankfurtban, Lipcsében, Drezdában, Stuttgartban, Kölnben és még más helyeken, ahová gyakran visszatér.

A Frankfurti Radiosinfonieorchester rézfúvós együttesével tíz CD-ből álló sorozatot vett fel, amelyet igen nagyra értékelt a nemzetközi sajtó, és számos nagyszerű Mozart-művet is felvett a Saarbrückeni Radiosinfonieorchesterrel. Felvételeket készített a berlini Deutsches Sinfonierorchesterrrel is.

Lutz Koehler az Európai Unió Ifjúsági Zenekarának tanulmányi igazgatója, a londoni Royal Academy of Music első vendégkarmestere és tiszteletbeli tagja, a Müncheni Nemzetközi Verseny zsűrijének tagja és elnöke, és a Német Zenei Tanács egyik megválasztott tagja. 25 évig professzorként működött a hannoveri Hochschule für Musik und Theater főiskolán, és hosszú ideig annak első alelnöke volt.

1999-ben karmester-professzorrá és a szimfonikus zenekar művészeti igazgatójává nevezték ki a Berlini Művészeti Egyetemen. A 2002. év sok csúcspontja közül az egyik Britten Háborús Rekviemjének előadása volt a Berlini Filharmonikusokkal, ahol Thomas Quastoff szerepelt szólistaként.

Koehler professzor repertoárjában a barokktól napjainkig szerepelnek zeneművek. A következő néhány évi műsornaptárja nagyon sűrű, világszerte számos országban fog vendégkarmesterként fellépni.

Támogatóink: