David Strange


David Strange
az EUYO oktatási igazgatója
David Strange a londoni Royal Academy of Music vonós tanszékének vezetője, csellóprofesszora és koncertmestere. Douglas Cameronnál tanult az Akadémián. Az utóbbi 20 évben az Európai Unió Ifjúsági Zenekarnál csellótanárként tevékenykedett. A zenekar vonós tanulmányainak vezetője is volt, ő felel a zenészek kiválasztásáért a teljes Európai Unióból. Ezen túlmenően csellótanár a nagy-britanniai National Youth Orchestránál. Az EUYO oktatási igazgatói posztját 2008 szeptemberében vette át Lutz Köhler karmestertől.

David Strange kiemelkedő előadói pályafutást mondhat magáénak. 1973-ban Rudolph Kempe a Királyi Filharmonikus Zenekar első csellistájává nevezte ki. Ezen idő alatt a zenekarral szólistaként számos koncertet adott, és a Királyi Filharmonikus Kamaraegyüttes tagja volt, amely a főbb európai fesztiválok közül számos megmozduláson szerepelt. 1985-ben távozott a Királyi Filharmonikus Zenekartól, amikor Bernard Haitink meghívta, hogy legyen a Covent Garden Királyi Operaház Zenekarának első csellistája. Erről az állásról 1990-ben mondott le, hogy több időt szentelhessen a tanításnak és a karmesteri munkának. Strange a spanyolországi Conservatoria Superior de Musica de Salamanca és a melbourne-i Ausztrál Nemzeti Zeneakadémia vendégprofesszora. A Pro Cordának, a tehetséges fiatal muzsikusok nemzeti kamarazenei iskolájának, valamint az Iskolák Nemzeti Kamarazenei Versenyének kurátora.

Strange zsűritagja a Nemzetközi Jeunesses Musicales Csellóversenynek, a Pierre Fournier Díjnak és a Jacqueline du Pre versenynek, valamint a Wells Cathedral Specialist Music School zeneiskola művészeti tanácsadója.

2002 júniusában David Strange-t kinevezték a Londoni Egyetem professzorává.

Támogatóink: