Vladimir Ashkenazy [2006-12-08]


VLADIMIR ASHKENAZY
az EUYO zenei igazgatója


Vladimir Ashkenazy-tól gyakran idézik, hogy számára a zene oszthatatlan. Ez a meggyőződés abból született, hogy szenvedélyesen elköteleződött a muzsikálás számos különböző aspektusa mellett, így karmesterként, zongoraszólistaként vagy kamarazenészként, illetve a zenei tevékenységek teljes körét felölelő nagyszabású projektek iránymutatójaként.

Hosszú zenei életének első részét a zongorának szentelte. Miután tanulmányait megalapozta a Központi Zeneiskolában és a Moszkvai Konzervatóriumban, továbbá sikert ért el azáltal, hogy második díjat nyert az 1955. évi varsói Chopin-versenyen, első díjat az 1956. évi brüsszeli Erzsébet királynő versenyen, és az 1962. évi moszkvai Csajkovszkij-versenyen. Három évtizeden keresztül turnézott a világ nagy zenei központjaiban, egyre növekvő repertoárt adva elő szólistaként és versenyművekből, együtt szerepelve olyan kamarazenei partnerekkel, mint Jichák Perlman, Pinhasz Zukerman, Lynn Harrel, Elisabeth Soederstroem, Barbara Bonney és Matthieas Goerne. Ez idő alatt napjaink egyik legnagyobb és legátfogóbb hangfelvétel-katalógusát építette fel, amely felöleli a zongorarepertoár szinte minden jelentősebb alkotását.

Az 1970-es évekkel kezdődően egyre tevékenyebbé vált zenekari munkássága, az évek folyamán karmestere volt a Philharmonia Orchestrának (első vendégkarmester), a Royal Philharmonic Orchestrának (zenei igazgató), a Cleveland Orchestrának (első vendégkarmester) és a berlini Deutsches Symphonie-Orchesternek (vezető karmester és zenei igazgató). Ezenkívül fellépett vendégként a világ néhány legkiválóbb zenekarával, így például a Berlini Filharmonikusokkal, a Bostoni Szimfonikusokkal, a Los Angeles-i Filharmonikusokkal, a San Francisco-i Szimfonikusokkal, a philadelphiai zenekarral, a Philadelphia és a Concertgebouw Orchestrával.

1998 januárjában Ashkenazy elfoglalta a Cseh Filharmonikus Zenekar első karmesterének állását, és ezután nagyszámú turnénak, hangfelvételnek és speciális projektnek szentelte idejét a célból, hogy megfelelő figyelem összpontosuljon e kiváló zenekarra, amely nagyon gazdag és egyedi zenei hagyománnyal rendelkezik. Az 1999/2000-es évad alatt, amely egybeesett a Bársonyos Forradalom 10. évfordulójával, együtt léptek fel Európában, Japánban, az Egyesült Államokban és Dél-Amerikában, a zenekar történetének és kulturális identitásának legmélyéből fakadó repertoárt adva elő Mozarttól és Mahlertől Krasáig, Janacekig és Martinuig. Széles körű turnéprogramjukat folytatják 2000/01-ben, és Európa-szerte fellépnek, például a londoni Barbican Centre-ben és a Proms-ban, Bécsben, Luzernben, Németországban és Görögországban.

A Cseh Filharmonikus Zenekarral végzett munkája mellett jelenleg betölti az Európai Unió Ifjúsági Zenekarának zenei igazgatói állását és a Philharmonia Orchestra koszorús karmesterének tisztségét.

A 2004/2005-ös évadtól Ashkenazy NHK Symphony Orchestra zeneigazgatója, azt követően pedig zenei tanácsadója lesz.

Vladimir Ashkenazy továbbra is szerepel szólistaként Európa-szerte, a Távol-Keleten és Amerikában, hangfelvétel-katalógusát pedig olyan nagyszerű darabokkal bővíti, mint az újabban kritikusok által is üdvözölt Sosztakovics prelúdiumok és fugák összkiadása, amely megnyerte a legjobb hangszeres szólista (zenekar nélküli) előadás 1999. évi Grammy Díját.

Támogatóink: