Az Európai Unió Filharmonikus Zenekara


Az Európai Unió Filharmonikus Zenekara

Hosszú előkészítő munkát követően a 2004 októberében és novemberében lezajlott próbajátékokkal hivatalosan is megkezdte működését az Európai Unió Filharmonikus Zenekara, melynek központjaként Lehár Ferenc szülővárosárára, a Szlovákia területén található Révkomáromra esett a választás. Az újonnan megalakult formáció egyik legfontosabb küldetése, hogy ifjú tagjai rutinos szólamvezetők segítségével szerezhessenek tapasztalatokat, s ezt alátámasztandó öt nyugat-európai ország összesen 25 zenekari ösztöndíjat ajánlott fel friss diplomás magyar, szlovák, osztrák, olasz és francia zenészek számára. A Zenekar vezetősége szintén lényeges missziónak tekinti a fiatal, uniós tagországokban alkotó zeneszerzők darabjainak műsorra tűzését is, s ezen célok megvalósításának érdekében az adott nemzetek zeneszerző szövetségei és a kortárs művek kiadói az együttesnek minden esetben anyagi támogatást is nyújtanak majd.

Az ötletgazda, Andreas G. Lehr alapító-intendáns az olasz Marco De Prosperist kérte fel az EU Filharmonikusok karmesteri és egyben főzeneigazgatói posztjának betöltésére, míg a karmester-asszisztensi feladatokat a mindössze 29 éves luxemburgi Radu Pantea látja el. De Prosperisre elsősorban azért esett a választás, mert német és osztrák iskolákban folytatott tanulmányai eredményeként egyrészről az olasz muzikalitás és temperamentum, másrészről pedig a közép-európai iskolázás egyesül tudásában. A 45 esztendős, Bécsben élő maestro pályafutása során sokszor vezényelte Milánó, Róma, Velence és Firenze zenekarait, s több ízben kapott visszahívást Németország zenei centrumaiba is.

Az Európai Unió Filharmonikus Zenekarának védnöke és legfőbb támogatója az Európai Parlament alá tartozó, olaszországi székhelyű Európai Kulturális Integrációs Intézet. Emellett a zenekar által vállalt közművelődési és kulturális feladatok ellátásáért Komárom-Esztergom megye önkormányzata, valamint Tatabánya, Komárom és Esztergom városok kulturális költségvetésükből további juttatásokat is biztosítanak majd.

A 2005-ös szezon programja igen gazdagnak ígérkezik, hiszen az olasz Festival Mediterraneo mellett Ausztria és Németország nemzeti kórusszövetségeivel is sikerült hangversenyeket lekötni, s Rost Andreával és további sztárénekesekkel kiegészítve a zenekar az Esztergomi Nyári Játékokon is fellép. 2005 nyarán az EU Filharmonikusok három esten lesznek közreműködői Lehár Víg özvegy című operettjének a komáromi Monostori Erődben, s ugyanitt a római Teatro dell'Opera társulatával közösen mutatnak be egy Verdi-operát, amely a tervek szerint a Nabucco lesz.

Felhasznált források:

Megépülhet Komáromban a Kulturális Központ, Komárom-Eszergom Megyei Hírlap, anonim, 2005. január 5.
Az erőd lesz a táborhelyük, Gramofon, anonim, 2004. október 10.
      http://www.gramofon.hu/hirek.php?i=179
Megalakul az Európai Unió Filharmonikus Zenekara, Fidelio online - klasszikus, jazz- és világzenei magazin, anonim, 2004.október 3.
      http://www.fidelio.hu/hirek.asp?id=6849

Támogatóink: