A Swinging Europe oktatási tevékenységei és a Gyakornoki Zenekar


A Swinging Europe oktatási tevékenységei és a Gyakornoki Zenekar

Oktatási szemszögből mindenek előtt fontos kiemelni, hogy az EJYO működése során is előtérbe kerül a résztvevő zenészek szakmai fejlődése. Mindezt egy folyamatos értékelési rendszer biztosítja, amelynek részeként a tagok minden koncert után részletes elemzéseket kapnak játékukról és esetleges hibáikról, így a képzési folyamat gyakorlati alapokon nyugszik. Ezt egészíti ki az Erik Moseholm által írt elméleti tankönyv, amely "Be on Time" (Légy pontos) címmel a professzionális jazz muzsikusok számára rengeteg hasznos tanácsot tartalmaz. A könyv Európa számos konzervatóriumában használatos, így az EJYO gyakorlati képzési koncepciója is egyre több követőre talál, s egyben a hasonló célú, változó összetételű zenei formációk megalakítását is inspirálja.

A Swinging Europe az EJYO mellett 2001-től létrehozta a "Trainee Band" (Gyakornoki Zenekar) elnevezésű programját is, amely 20 év alatti tehetséges zenészeknek kínál lehetőséget komolyabb zenekari és koncertezési tapasztalatok megszerzésére. A program eredetileg kizárólag a dán zenei oktatási intézmények kiemelkedő jazz-szakos diákjait érintette, ugyanakkor 2004-ben a 10 tagot számláló zenekarba már svéd és német résztvevők is meghívást kaptak. A Gyakornoki Zenekar koncertjeit követően a zenészek a nagy zenekarhoz hasonlóan személyes értékelést kapnak, s emellett lehetőségük nyílik az EJYO tagokkal közös próbákra is, amelyek komoly élményt jelentenek és pedagógiai szempontból is rendkívül gyümölcsözőek. A program komolyságát az is alátámasztja, hogy az EJYO-val kapcsolatban álló zeneszerzők kifejezetten a Gyakornoki Zenekar számára is komponálnak műveket, így 2004-ben a hazai jazz képviseletében Hámori János szerzeménye is bekerült a repertoárjukba. Szintén kiemelhető, hogy a zenekar koncertjeit egy hivatásos turné menedzser felügyeli, így garantált a gördülékeny szervezés, s a résztvevők az EJYO tagokhoz hasonlóan messzemenőkig hiteles képet kapnak a jazz zenekarok professzionális világáról.

A Gyakornoki Zenekarról bővebb információk a Swinging Europe hivatalos honlapján találhatóak: http://www.swinging-europe.com

Támogatóink: