Europa Cantat - az ifjúsági kórusok európai szövetsége


Europa Cantat - az ifjúsági kórusok európai szövetsége

A "European Federation of Young Choirs" (Ifjúsági Kórusok Európai Szövetsége) néven létrejött, majd később az "Europa Cantat" nevet felvevő szakmai szervezetet hivatalosan 1963-ban alapították meg azzal a küldetéssel, hogy az ifjúsági énekes műfajok elsőszámú páneurópai hálózatává váljon. Az Europa Cantat sokrétű tevékenységével elsősorban az egyes európai országok közötti kulturális különbségek jobb megértését és egyben az együttműködés hatékonyabb formáinak megvalósulását kívánja elősegíteni. Az alapítók elgondolása alapján a kulturális gyökerek különbözősége korántsem tekinthető hátránynak, sokkal inkább erény, amely kellő együttműködési hajlammal és a vokális zene szociális és gazdasági jelentőségének felismerésével kiegészítve szilárd alapokat biztosít a szervezet konkrét céljainak eléréséhez.

Az Europa Cantat működése során elsősorban 27 éves kor alatti énekesek, kórusok, karvezetők és zeneszerzők számára nyújt lehetőséget különféle oktatási és egyéb szakmai programokon való részvételre, s ezáltal arra is, hogy a nemzetközi rendezvények során együttes erővel fejleszthessék és mérhessék össze meglévő tudásukat. Ugyancsak lényeges szempont, hogy határokon átívelő szakmai hálózatként a szervezet elősegítse a karvezetők, zeneszerzők és énekesek nagyobb európai mobilitását, s emellett támogassa az újszerű megközelítéseket magukba foglaló kortárs vokális zenei alkotások megteremtését. Az Europa Cantat által szervezett események és a szervezet egyéb szolgáltatásai esetében továbbá rendkívüli fontossággal bír az a célkitűzés is, hogy földrajzi, gazdasági, szociális és egyéb körülményektől függetlenül a lehető legszélesebb körben hozzáférhetővé váljanak.

Az elmúlt négy évtized során az Europa Cantat tevékenységével igazolta, hogy a megfogalmazott nagyratörő célok nem túlzóak. A szervezet által képviselt művészek száma 2005-ben már meghaladja az egymillió főt, s a programokban résztvevő összesen 42 országból az Europa Cantat további húszmillió énekessel, karvezetővel és zeneszerzővel áll közvetett kapcsolatban.

A szervezet fő támogatói:

  • Az Európai Unió (az "európai kultúrát népszerűsítő szervezetek támogatása" megnevezésű költségvetési sor alapján);
  • A Német Szövetségi Köztársaság családokért, idősekért, nőkért és ifjúságért felelős szakminisztériuma;
  • Bonn városa.
Az Europa Cantat az alábbi szervezetekben rendelkezik tagsági jogokkal: További kapcsolódó témakörök:

Az Europa Cantat tevékenységi köre
A szervezet rövid története
A tagsággal kapcsolatos tudnivalók
Az Europa Cantat szakmai vezetése, titkársága és elérhetőségei


Forrás és bővebb információk:
Az Europa Cantat hivatalos honlapja

Támogatóink: