A tagsággal kapcsolatos tudnivalók


A tagsággal kapcsolatos tudnivalók

Az Europa Cantatnak 28 európai ország képviseletében összesen több mint 40 zenei szervezet tagja közvetlenül, s az ezen szervezetekkel együttműködő művészek tekinthetőek a kiterjedt szakmai hálózat közvetett tagjainak. Az egyes szakmai szervezetek és kórusok mellett az Europa Cantat egyéni tagsággal is rendelkezik, s ebbe a körbe elsősorban azok az európai vagy tengerentúli énekesek és karvezetők tartoznak, akik számára különösen fontos, hogy a műfajjal kapcsolatos információk gyors és hatékony módon jussanak el hozzájuk. A működési szabályok szintén lehetővé teszik, hogy a tengerentúli országok szakmai szervezetei társult tagként működhessenek együtt az Europa Cantattal, ezáltal is elősegítve az átfogó kapcsolatrendszerek folyamatos (és nem csak Európára irányuló) bővítését. Negyedik alternatívaként pedig létezik a partneri jogviszony is, amely oktatási intézmények, könyvtárak, rendezvényszervezők, valamint egyéb, a vokális zenével kapcsolatban álló intézmények és profitorientált vállalkozások számára nyújt együttműködési lehetőséget.

Az Europa Cantat éves tagdíjai a szociális igazságosság érdekében az egyes szervezetek és egyének származási országától függően változnak, s emellett a tagság jogcímének és az adott tagszervezet státuszának megfelelően is különbségeket mutatnak. A befizetett tagdíj összegétől függetlenül az azonos státuszú tagokat azonos szavazati súly illeti meg, s ez az ún. műfaji ernyőszervezetek esetében a legmagasabb, míg az egyéni tagok esetében a legalacsonyabb (partneri viszony esetében pedig nem is jár szavazati jog). A bonyolult rendszerben hazánk a "C" kategóriába tartozik, ezáltal a legmagasabb összegekhez viszonyítva hozzávetőlegesen 40-50 százalékkal kisebb díjtételek érvényesek a hazai tagokra és tagszervezetekre.

Az Europa Cantat-tagság többek között az alábbi kézzelfogható előnyöket biztosítja:

  • kiterjedt nemzetközi kapcsolatok az Europa Cantat Titkárságának közreműködésével;
  • az európai és tengerentúli vokális zenei eseményekkel kapcsolatos széleskörű információkhoz való hozzáférés elektronikus úton, valamint az Europa Cantat magazin és egyéb tájékoztató jellegű kiadványok segítségével;
  • csökkentett részvételi díjak minden Europa Cantat eseményen.
Magyarország képviseletében tagszervezetként a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége (KOTA) vesz részt az Europa Cantat munkájában. Az Europa Cantattal továbbá partneri jogviszonyban áll a Magyarországi Kórusversenyek és Fesztiválok Szövetsége.

A tagsággal kapcsolatos bővebb információk és a jelentkezéshez szükséges dokumentumok megtalálhatóak az Europa Cantat hivatalos honlapján.

További kérdések esetén az Europa Cantat Titkárságának munkatársai állnak az érdeklődők rendelkezésére.

Támogatóink: