A szervezet rövid története


A szervezet rövid története

Az Europa Cantat - European Federation of Young Choirs két alapítója a vokális zenei műfajok nemzeti szintű fejlesztését elősegítő francia "A Coeur Joie" és a hasonló feladatokat Németországban ellátó "Arbeitskreis Musik in der Jugend". Az alapító szervezetek célja az volt, hogy a műfajban tevékenykedő művészek és intézmények nemzetközi kapcsolatai és együttműködései esetében nagyobb rendszerezettséget és átláthatóságot, s ezáltal nagyobb hatékonyságot érjenek el. Az alapvető célkitűzésekben tehát egyetértés volt, így már az 1960 májusában lezajló első találkozó alkalmával is körvonalazódni látszottak a később létrehozandó szervezeti keretek.

Az alapítók együttműködésének első kézzelfogható eredményének az 1961-ben, a németországi Passauban lezajló Europa Cantat Fesztivál tekinthető, amelynek keretében 12 ország 69 kórusa lépett fel. A fesztivál sikere egyértelműen megmutatta a kezdeményezés életképességét, így 1963. február 9-én a francia Francois Bourel elnökletével hivatalosan is megalakult a szervezet, akkori nevén az Ifjúsági Kórusok Európai Szövetsége (European Federation of Young Choirs).

Az 1961-es fesztivál pozitív tapasztalatainak fényében és immár a meglévő szervezeti háttérnek köszönhetően az Europa Cantat Fesztivál egy három évenként különböző helyszíneken megrendezett eseménysorozattá nőtte ki magát, amelynek több nyugat-európai ország városait követően 1988-ban (első kelet-európai rendezőként) Pécs adhatott otthont. Az aktuális fesztivállal kapcsolatos általános információk az Europa Cantat hivatalos honlapján találhatóak meg.

Az Europa Cantat fesztiválok mellett a szervezet működése során fokozatosan bővült a zenei rendezvények száma, s ennek köszönhetően az Europa Cantat tevékenysége a vokális műfajok egyre tágabb körét képes integrálni. A legfiatalabb generáció képviselői immár három Europa Cantat Junior fesztiválon vehettek részt, s a különböző ifjúsági kórusok az évek során számtalan Nemzetközi Daloshét keretein belül találkozhattak egymással. A 90-es évek elejétől kezdve a karvezetők számára is egyre több képzési program indult el, így 1996-tól az Ifjú Karvezetők Európai Akadémiája, majd 2001-től az Ifjú Karvezetők Nemzetközi Versenye is alkalmat biztosít a szakmai fejlődésre. 1999-ben indult útjára a "Híres zeneszerzők nyomában" elnevezésű programsorozat, amelynek 2005-ös állomását "Kodály Zoltán nyomában" címmel a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége és további hazai zenei szervezetek közreműködésével Budapesten és a szlovákiai Galántán rendezték meg.

Támogatóink: