Kultúra 2000 önrész-pályázat


Önrész-támogatás 2003 nyerteseinek

A kulturális szervezetek számára a programok lebonyolításában nagy lehetőséget teremt a Kultúra 2000 keretében megpályázható támogatás, ugyanakkor a magyar szervezetek számára sok esetben óriási akadályt jelentett az önrész előteremtése. Felismerve ezt a problémát a KultúrPont Iroda és a Nemzeti Kulturális Alapprogram (NKA) közösen kidolgoztak egy, az önrész hazai finanszírozását segítő programot, amely elősegíti, hogy a jó pályázati ötletek ne hiúsuljanak meg a pénzhiány miatt.

A Nemzeti Kulturális Alapprogram 2003. augusztusában tette közzé első meghívásos pályázati felhívását a Kultúra 2000 programban nyertes magyar szervezők támogatására. A pályázatok beadási határideje 2003. december 1. volt.

A kiírás szövegéből:

A NEMZETI KULTURÁLIS ALAPPROGRAM MEGHÍVÁSOS PÁLYÁZATI FELHÍVÁSA AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG KULTÚRA 2000 PROGRAMJÁBAN RÉSZTVEVŐ MAGYAR SZERVEZŐK TÁMOGATÁSÁRA

Az Európai Bizottság Kultúra 2000 elnevezésű keretprogramjának célja az európai országok kulturális együttműködésének elősegítése, támogatása. 2003-ban a kultúra olyan területei kaphatnak támogatást, amelyekre nézve az önrész és az együttműködési program vállalása kötelező.

Az NKA Bizottsága - a nemzeti kulturális örökség minisztere egyetértésével - a programban résztvevő fő-, illetve társszervezőként támogatásban részesülő magyar kulturális szervezetek részére 100 millió forintot különített el és pályázatot ír ki az alábbi altémákban azok számára, akiknek érvényes szerződésük van a Kultúra 2000 keretprogrammal.

Abban az esetben, ha a 2002. év adatai alapján meghatározott 100 millió forint a 2003-as igények fedezésére nem lenne elegendő, az NKA fenntartja a jogot arra, hogy az elkülönített keretet az igények arányában ossza fel. A beérkezett pályázatok elbírálására a miniszter ideiglenes kollégiumot hoz létre.

A pályázati kiírás pontos szövege, az azzal kapcsolatos tudnivalók, űrlapok, tájékoztatók letölthetőek voltak a Nemzeti Kulturális Alapprogram honlapjáról: www.nka.hu

Támogatóink: