Pályázat nyertesei a 2003. évben


Kultúra 2000 keretprogram - a 2003-ra szóló kiírás eredménye

A 2003-ra szóló pályázati felhívás 2002. június 21-én jelent meg. A pályázatok beadási határideje 2002. október 15. volt a rövid távú és 2002. október 31. a hosszú távú pályázatok esetében.
2003-ra a program költségvetése több mint 30 millió euró volt. A közel 800 benyújtott pályázatból 201 nyert bizottsági támogatást. A nyertes pályázatok rövid, angol nyelvű leírása kategóriánkénti bontásban:

Rövid táv (egyéves projektek):
- előadóművészetek
- vizuális művészetek
- kulturális örökség
- a Kulturális Örökség Laboratóriumai
- műfordítás
- az olvasáskultúra népszerűsítése
- projektek harmadik országokkal

Hosszú táv (két- és hároméves projektek):
- előadóművészetek
- vizuális művészetek
- kulturális örökség
- az olvasáskultúra népszerűsítése

A magyar vonatkozású nyertes pályázatok rövid ismertetését alább közöljük.

A 2003-ra szóló pályázatok elbírálásában részt vett szakértők magyar nyelvű névsora ezen a linken tölthető le, kategóriánkénti csoportosításban.

Ugyancsak a Kultúra 2000 program keretében a Bizottság támogatást nyújtott a Szentpétervár alapításának 300. évfordulójára rendezett ünnepségsorozatnak a közös európai kulturális gyökereket bemutató rendezvényeire.

A Kultúra 2000 magyar vonatkozású nyertes pályázatai 2003-ban

 1. Egyéves projektek

  1.1. Előadóművészetek: 78 támogatott pályázatból 9 magyar vonatkozású

  1) A vágy vihara, Le Zele du Dezir
  Projekt időtartama: 2003/04/15 - 2004/04/15
  Leírás: A projekt négy hivatásos színházi társulatot gyűjt egybe (Belgiumból, Franciaországból, az Egyesült Királyságból és Magyarországról). Különböző (szociálisan, szellemileg hátrányos helyzetű, illetve ép) művészekkel dolgoznak, hogy megosszák egymással művészi gyakorlatukat, és tanítsák egymást a közös műhelymunka és színielőadások révén. Mindegyik társulat egy másik résztvevő országban mutatja be darabját, és valamennyien közösen létrehoznak egy Belgiumban megszervezett fesztivált. A társszervezők európai színházi társulatok informális hálózatát szeretnék létrehozni, illetve interaktív információs weblapot alkotnak.
  Célkitűzések: Olyan, a tapasztalatcserének helyt adó fórum létesítése, amelyből kiindulva tanulni és fejlődni tudnak, új kommunikációs módokat tudnak felkutatni különböző nyelveken keresztül, lehetőséget biztosítanak hátrányos helyzetű felnőtteknek világszemléletük megosztására, lehetőségeik kitágítására; növelik és szélesítik e különböző művészek közönségét; kicserélik a munka gyakorlati tapasztalatait.
  Projektvezető:
  - THEATRE DU PLANTIN - ASBL FOYERS REINE FABIOLA
  Társszervezők: - CIE PAROLES (Franciaország)
  - FULL BODY AND THE VOICE (Egyesült Királyság)
  - BALTAZÁR SZÍNHÁZ (Magyarország)

  Közösségi támogatás: 319.965 euró


  2) Cigányfesztivál
  Projekt időtartama: 2003/04/15 - 2003/10/31
  Leírás: A háromhetes fesztivál a cigány kultúrát és örökséget ünnepli. Itt egyaránt megtalálható a színház, zene, tánc, költészet, próza, film, fényképezés, mesemondás és képzőművészet. A fesztivált Newcastle upon Tyne-ban tartják, a szereplők pedig az összes résztvevő országból érkeznek. A műhelyeket és a közönségrendezvényeket iskolákkal, főiskolákkal, egyetemekkel és közösségi csoportokkal együttműködve bonyolítják le.
  Célkitűzések: A cigány kultúra középpontba állítása, a cigányság megszólítása, valamint együttműködésen alapuló előadások létrehozása az e témára összpontosító művészi formákon keresztül, a művészi tapasztalatok, munkagyakorlat és módszertan cseréje a kultúrákon keresztül, valamint annak kutatása, hogyan tud a művészet és kultúra túllépni a korlátokon.
  Projektvezető: - NORTHERN STAGE (Egyesült Királyság)
  Társszervezők: - MERLIN SZÍNHÁZ (Magyarország)
  - RADU STANCA SZÍNHÁZ (Románia)
  - PRALIPE SZÍNHÁZ (Németország)

  Közösségi támogatás: 98.622 euró


  3) Munkálkodás az opera közönségének bővítéséért
  Projekt időtartama: 2003/11/8 - 2004/11/7
  Leírás: Ez a projekt olyan operaművészek szakmai fejlesztésének, tapasztalatcseréjének és együttműködésének programja, akik vállalják a propagandamunkát annak érdekében, hogy az opera Európa-szerte nagyobb közönséghez jusson el. A projekt során a következőket tervezik: indítanak egy csereprogramot, amelynek révén a résztvevő művészek egy másik országban dolgoznak a projekten; nyilvános műhelyek és szemináriumok sorozatát szervezik a társszervezők által vendégül látott művészek és menedzserek számára; olyan mentor-programot szerveznek, amellyel a művészeket támogatják elhelyezkedésük előtt és után; a fiatalok és a résztvevő művészek bevonásával propaganda projektet hoznak létre közösen; végezetül pedig konferenciát szerveznek, amelyen a projekt eredményeit ismertetik a RESEO-tagsággal, az operai menedzserekkel és a szélesebb közönséggel.
  Célkitűzések: E projekt célja az, hogy az operát számos különböző összefüggésben eljuttassa az európai polgárokhoz, bátorítsa az együttműködést, a művészek mobilitását, és terjessze a jó gyakorlatot Európa-szerte, valamint segítse a művészeket és munkáltatóikat annak érdekében, hogy közösen dolgozzanak egy sor minőségi, operát propagáló program megszervezésében.
  Projektvezető:
  - RESEO (Belgium)
  Társszervezők:
  - MAGYAR ÁLLAMI OPERAHÁZ (Magyarország)
  - LA MONNAIE - DE MUNT (Belgium)
  - ROYAL OPERA HOUSE (Egyesült Királyság)
  - SCOTTISH OPERA (Egyesült Királyság)
  - SUOMEN KANSALLISOOPPERA (FINN NEMZETI OPERA) (Finnország)
  - THEATRE DU CHATELET (Franciaország)

  Közösségi támogatás: 122.866,16 euró


  4) Színdarabírás 2003 - Fiatal színdarabírók Európai Fesztiválja
  Projekt időtartama: 2003/01/6 - 2003/12/19
  Leírás: Ez a projekt a legjobb fiatal drámaírókat vonja be Európából, valamint más országokból érkező vendég színdarabírókat is, akik egy közös európai témán (kulturális [személyi, vallási, nemzeti] identitás globális környezetben) dolgoznak, és új darabokat alkotnak - alapvetően saját hazájukban, majd az alkotásokat évenkénti európai bemutató alkalmával fejlesztik tökélyre és mutatják be. Mindegyik író egy, a saját hazáján belüli színházi társulat elismert mentorával közösen dolgozik, mielőtt az Egyesült Királyságban találkoznának egy hétre. E hét alatt műhelyek, beszélgetések és bemutatók formájában készülnek fel. 4 rendező és 6 előadóművész dolgozik az írókkal együtt két héten keresztül, és ezalatt zajlik az új darabok próbája és bemutatása is a Brightoni Nemzetközi Fesztiválon, 2003 májusában. A teljes folyamatról videofelvétel készül.
  Célkitűzések: Céljaik a következők: a pályakezdő fiatal írók munkájának bátorítása és támogatása; a párbeszéd és kulturális csere előmozdítása; az új technológia és médiumok alkalmazása a fejlesztési és bemutatási folyamat szerves részeként; minden évben más és más országban megtartandó évenkénti nemzetközi írói bemutató létrehozása.
  Projektvezető:
  - FIRERAISERS (Egyesült Királyság)
  Társszervezők: - INTERPLAY EUROPE (Németország)
  - INTERPLAY MAGYARORSZÁG (Magyarország)

  Közösségi támogatás: 84.817 euró


  5) A remekmű közös élvezete Projekt időtartama: 2003/05/20 - 2004/01/31
  Leírás: E projekt középpontjában a Hamlet többnyelvű előadása áll, valamint az előadás turnéja a művészek országainak néhány legfontosabb fesztiválján (pl. Avignon-ban és Edinburgh-ben). Azzal kísérleteznek, milyen új módokon lehet olvasni Shakespeare-t a legújabbkori történelem szemszögéből nézve. Létrehoznak egy oktatási programot is a 10-16 éves korosztály számára, úgy, hogy a színdarabot az érzékenység gyakorlására használják fel, és erről az élményről "Hamlet, ahogy a gyermekek mesélik" címmel dokumentumfilmet készítenek. A projektről az Okean drámaművészeti magazin különkiadásban számol be, illetve létrehoznak egy CD-ROM-ot és weblapot.
  Célkitűzések: A projekt célja lehetőséget biztosítani a vitára és művészeti kutatásra kelet- és nyugat-európai fiatal művészek részére egyaránt. A projekt koncepcióját a Hamletben felvetődő témák, valamint az olyan kérdések, mint a történelmi tévedések és a múltbeli stigmák meghaladása, irányítják egy "új" Európa értékeinek újbóli integrálásán keresztül. Az előadás révén szeretnének hidat építeni az új és régi realitások, a közelségből, azonosságokból és távolságokból születő paradoxonok megvitatására.
  Projektvezető: - SOCIETATEA DE CONCERTE BISTRITA ALAPÍTVÁNY (Románia)
  Társszervezők: - ENFANTS PLANETE ESPERANZA (Franciaország)
  - VESZPRÉMI PETŐFI SZÍNHÁZ (Magyarország)

  Közösségi támogatás: 119.584,50 euró


  6) THRE-&: Olaszország, Franciaország és Magyarország dialektusos operaszínháza
  Projekt időtartama: 2003/04/1 - 2004/03/31
  Leírás: A projekt célja egy - nemzeti és zenei - dialektusokon alapuló bemutató megvalósítása. Az alap olyan színházi előadás, melynek közös nevezője három különböző kulturális identitás (Olaszországé, Franciaországé és Magyarországé) érvényre juttatása. Arra törekszenek, hogy művészcsere révén "kísérleti" színházi előadást teremtsenek meg a különböző néphagyományok szövegei, elbeszélései alapján. A projekt előkészítő szakaszaként szemináriumokat és műhelymunkát szerveznek, továbbá elkészül a projekt videó-dokumentációja, amelyet az interneten keresztül fognak terjeszteni.
  Célkitűzések: A projekt célja a kulturális sokféleség erősítése, a különböző országok nyelvének és kultúrájának összehasonlítása, és mindennek összehozása a színházon keresztül, a művészek mobilitásának élénkítése az érintett három országban; a színházi dialektusok művészi potenciáljának fokozása, és a kis helyi közösségekből érkező emberek vonzása és szórakoztatása a saját dialektusaik érvényre juttatása révén.
  Projektvezető:
  - COMUNE DI CONSELICE - ASSESSORATO CULTURA (Olaszország)
  Társszervezők:
  - LETENYE VÁROS ÖNKORMÁNYZATA (Magyarország)
  - MAIRIE DE BOURGOIN-JALLIEU (Franciaország)
  - NEKAME SRL (Olaszország)
  - HEVESI SÁNDOR SZÍNHÁZ (Magyarország)

  Közösségi támogatás: 121.589,24 euró


  7) Népzene a határon! Világzene határok nélkül?
  Projekt időtartama: 2003/07/20 - 2003/08/4
  Leírás: Népzenei koncertek szervezése informális vagy szokatlan helyeken (a koncerttermeken kívül). Koprodukció egy Olaszországban és Ausztriában megszervezendő koncertnél. Különböző európai zenekarok bemutatása mindhárom résztvevő országban. Zenésztábor és 40-60 résztvevős műhelyek szervezése. Szimpózium előkészítése és szervezése, melynek témája a népzene és a határok.
  Célkitűzések: az európai népzene sokféleségének megóvása, hozzájárulás az európai népek kölcsönös megértéséhez, magas színvonalú hagyományos "népi" zene bemutatása széles körű közönségnek.
  Projektvezető:
  - NIEDEROESTERREICHISCHE FESTIVAL GMBH (Ausztria)
  Társszervezők:
  - DONAU-UNIVERSITAET KREMS (Ausztria)
  - PAN AGORA (Olaszország)
  - SZIGET (Magyarország)

  Közösségi támogatás: 68.735,36 euró


  8) Velencei Keleti Kapu
  Projekt időtartama: 2003/04/21 - 2003/12/22
  Leírás: E projekt a múlt év májusában Triesztben megtartott nemzetközi konferencia végén aláírt "Egyetértési Nyilatkozat"-ból ered, címe pedig: "La Cultura verso Est". A "Velencei Keleti Kapu" a nyilatkozatban foglaltakat valósítja meg, egy nagy vándorfesztivál létrehozásával azáltal, hogy a partnerországokban már jelen lévő javaslatokat egyetlen programba gyűjti. A színháztól táncig, zenétől folklórig terjedő rendezvényekre 2003. nyarán kerül sor 8 országban, ezek közül 6 részt vesz a Kultúra 2000 programban. Számos tevékenység soknyelvű változatban valósul meg, hogy a hallgatóság jobban megértse őket és részt vehessen bennük.
  Célkitűzések: olyan hálózat megteremtése, melynek célja a kulturális örökség bővítése és kulturális rendezvények turnéja; az állampolgárok kulturális részvételének fokozása, a művészek mozgásának ösztönzése, műhelymunkák a fiatalokat megcélzó tevékenységek népszerűsítésére; a kultúrának a területi társadalmi-gazdasági fejlődésben - különösen Közép- és Kelet-Európában - játszott szerepének támogatása; Triesztnek, mint a kultúrák és realitások közötti keresztútnak és hídnak a promóciója.
  Projektvezető:
  - PROVINCIA DI TRIESTE (Olaszország)
  Társszervezők: - ARTEVEN - CIRCUITO TEATRALE REGIONALE (Olaszország)
  - CENTRUL DE CULTURA SI ARTA AL JUDETULUI TIMIS (Románia)
  - CYPRUS CENTRE OF INTERNATIONAL THEATRE INSTITUTE (Ciprus)
  - DRUSTVO PRIMORSKI POLETNI FESTIVAL (Szlovénia)
  - FOLKLORNI SDRUZENI JANOSIK BRNO (Csehország)
  - HONVÉD MŰVÉSZEGYÜTTES (Magyarország)
  - KULTURNO DRUSTVO B-51 (Szlovénia)
  - PERGINE SPETTACOLO APERTO (Olaszország)
  - PRIMORSKO DRAMSKO GLEDALISCE NOVA GORICA (PDG) (Szlovénia)

  Közösségi támogatás: 98.436,76 euró


  9) Pulcinella Közlegény
  Projekt időtartama: 2003/07/7 - 2004/07/7
  Leírás: A pályázók "Pulcinella Közlegény" címmel Büchner "Woyzeck" című darabján alapuló többnyelvű, nemzetek fölötti "népszínházi" előadás létrehozását és több helyen történő bemutatását tűzték célul. Az előadást több rendezvény kíséri: szeminárium "Az új népszínház lehetséges formáiról"; fotókiállítás "A népszórakoztatás formáiról"; tíznapos nemzetközi műhely a három résztvevő ország (Olaszország, Románia, Magyarország) diákjai részére; a rendezvényekre vonatkozó nyomtatott anyagok szerkesztése és terjesztése.
  Célkitűzések: egy új népszínház lehetséges formáiról szóló párbeszéd ösztönzése; különböző nyelvi környezetekből származó, széles közönség elérése; három különböző európai ország művészeinek összehozása; elősegíteni résztvevők kulturális sokféleségének és közös történelmi múltjának jobb megértését.
  Projektvezető:
  - ZSÁMBÉKI SZOMBATOK NYÁRI SZÍNHÁZ ÉS MŰVELŐDÉSI HÁZ (Magyarország)
  Társszervezők:
  - FONTEMAGGIORE - TEATRO STABILE DI INNOVAZIONE (Olaszország)
  - PANTAKIN DA VENEZIA (Olaszország)
  - TEATRUL "ANDREI MURESANU" (Románia)

  Közösségi támogatás: 90.000 euró

  1.2. Vizuális művészetek: 15 támogatott projektből 2 magyar vonatkozású
  1) Határokon át
  Projekt időtartama: 2003/04/15 - 2004/04/15
  Leírás:A Határokon át projekt kiindulópontja a finn-orosz határ, de jelentését, érvényét Kelet-Közép-Európára, az EU keleti határaira is kiterjesztik, ahol a határkérdések központi politikai és kulturális jelentőséget kapnak az eljövendő években. A projekt esztétikai formája: fotódokumentum, amely a határövezet mindennapi életét ábrázolja. A kiállítás minden partnerországba eljut majd, és multimédiás bemutató kíséri majd. A fotográfiai képanyag on-line is elérhető lesz, és a szoftver lehetővé teszi a közönség számára, hogy közzétegye saját anyagát, és új tematikus megközelítésű mappákat alkosson.
  Célkitűzések: A kelet-európai határövezet múltjáról és jelenéről szóló elektronikus formátumú anyag megteremtése a közvetlenül érintett három ország együttműködésével, az e területeket érintő kérdések felvetése, minthogy az "új európai határok" azzal a kockázattal járhatnak, hogy a bővítés pillanatától elválasztják a kulturális egységeket; az összegyűjtött és bemutatott anyag könnyű hozzáférhetőségének biztosítása az internet segítségével.
  Projektvezető:
  - CODER LTD, Finnország
  Társszervezők:
  - ELSŐ KÖZÉP- ÉS KELET-EURÓPAI EGYÜTTMŰKÖDÉSI ALAPÍTVÁNY (Magyarország)
  - VIDEO-PONTES FOUNDATION (Románia)

  Közösségi támogatás: 99.220,54 euró

  2) Új tendenciák a vizuális művészetekben - hogyan jön létre az új média
  Projekt időtartama: 2003/05/1 - 2004/04/30
  Leírás: A projekt fő célja a kortárs művészetek integrálása, a kultúraközi kapcsolatokra és a multikulturális értékpreferenciákra összpontosítva. A program a vizuális művészetek széles körét érinti: festészetet, installációt, performance-t, videóművészeteket és digitális művészeteket stb. A fő elemek: a Zoom videó- és digitális művészeti fesztivál; az Étvágy Hálózat - művészetek és gasztronómia, kiállításokkal, koncertekkel és vitákkal; egy művészeti tábor, amelynek témája a centrum és periféria közötti kapcsolat; a Mecsek-hegység fényei című kiállítás; modern művészeti konferencia; műhelycsere-hálózat a partnerországok között, és az érintett partnerek záró kiállítása.
  Célkitűzések: A decentralizált és periférikus művészeti hálózat felélesztésének vázolása; bizonyos képzési módszerek népszerűsítése, amelyek nincsenek jelen a hagyományos intézményes oktatásban; új, regionális kortárs művészeti központ létrehozása; értekezletekkel, konferenciákkal és vitákkal kísért művészeti programok lebonyolítása; a különböző országok közötti művészcserék lebonyolítása.
  Projektvezető:
  - KÖZELÍTÉS MŰVÉSZETI EGYESÜLET, (Magyarország)
  Társszervezők:
  - BURYZONE (Svédország)
  - DIEM PERDIDI ASSOCIATION (Franciaország)

  Közösségi támogatás: 74.150 euró


  1.3. Könyvek, olvasás, műfordítás: az 56 finanszírozott fordítási projektből 4+2 pályázat magyar vonatkozású

  1.3.1.: Irodalmi művek fordítása:
  (2+2 magyar vonatkozású pályázat)

  Books in Print, Magyarország
  1. Ingo SCHULZE: Egyszerű történetek
  2. Viktor PELEVIN: Válogatott novellák
  3. Robert PERISIC: Mozas pljunuti onoga ko bude pitao za nas
  4. Mircea CARTARESCU: Travesti
  5. FISCHER Tibor: Ne olvasd ezt a könyvet, ha buta vagy
  6. Abdelkader BENALI: Bruiloft an zee
  7. Arnon GRUNBERG: Amuse-gueule
  8. Vlagyimir SZOROKIN: Jég

  Közösségi finanszírozás: 22.740 euró


  Kijárat Kiadó, Magyarország
  1. Michal AJVAZ: Navrat stareho varana
  2. Dubravka UGRESIC: Stefica Cvek u rajama zivota
  3. Alek POPOV: Londoni küldetés
  4. Roman LUDVA: Jezdci pod slunecnikem
  5. Andrzej STASIUK és Jurij ANDRUHOWICZ: Az én Európám

  Közösségi finanszírozás: 15.121 euró


  Fazi Editore, Olaszország
  1. Leo MALET: Saint-Germain-des-Pres-i éjszaka
  2. Leo MALET: Rébecca a Rue des Rosiers-ből
  3. Zoe JENNY: Egy gyors élet
  4. Boileau NARCEJAC: Aki többé nem volt
  5. FISCHER Tibor: Ne olvasd ezt a könyvet, ha buta vagy

  Közösségi finanszírozás:16.050 euró


  Gyldendal Norsk, Norvégia
  1. Andrew MILLER: Oxigén
  2. Christa WOLF: Testszerűen
  3. Arthur JAPIN: De droom van de leeuw
  4. Hélene CIXOUS: Osnabrück
  5. ESTERHÁZY Péter: Harmonia Caelestis
  6. Andre? MAKINE: Egy élet zenéje

  Közösségi finanszírozás: 45.048,50 euró


  1.3.2.: Európai humán témájú művek fordítása:
  (2 magyar vonatkozású pályázat)

  L'Harmattan Könyvkiadó, Magyarország
  1. Domingo Blanco FERNANDEZ: A politikai filozófia alapjai
  2. François GUIZOT: A kormányzat és az ellenzék eszközei
  3. Johann Baptist METZ: Az új politikai teológia fogalmáról
  4. Johann Baptist METZ: A történelembe és társadalomba vetett hit
  5. Emile DURKHEIM: A vallási élet elemi formái
  6. Wolfhart PANNENBERG: Teológia és filozófia
  7. Bronislaw MALINOWSKI: Nemek és elnyomás az ősi társadalomban
  8. Raymond ARON: Demokrácia és totalitarizmus
  9. Roberte HAMAYON: Lélekvadászat
  10. George CONDOMINAS: Megettük az erdőt

  Közösségi finanszírozás: 48.476 euró


  Typotex Kft., Magyarország
  1. szerkesztette ANHEIER, GLASIUS, KALDOV: A globális civil társadalom évkönyve 2001
  2. GLASIUS, KALDOV, ANHEIMER, Globális civil évkönyv 2002
  3. John KEANE: Civil társadalom: régi képek, új látomások
  4. Ernest GELLNE: A szabadság feltételei (A civil társadalom és vetélytársai)
  5. Roger SCRUTON: Elégia Angliáról
  6. Barbara DAY: A bársonyos filozófusok

  Közösségi finanszírozás: 37.187,60 euró


 2. Többéves együttműködések

  2.1. Előadóművészetek: 13 támogatott együttműködési projektből 2 magyar vonatkozású

  1) TROIA
  Projekt időtartama: 2003/04/15 - 2006/02/15
  Leírás: Innovatív technológiát alkalmazó multimédiás színházi projekt. A TROIA (Temporary Residence of Intelligent Agents - Intelligens Ügynökök Ideiglenes Lakhelye) kidolgozása és előadása vándorló, interaktív közterületi színházi platformként. A projekt színházcsinálókkal, művészekkel, építészekkel, mérnökökkel és tudósokkal együttműködésben valósul meg. A kifejtendő témák: "állampolgári alapjogok" és "belbiztonság".
  Célkitűzések: Párbeszéd kezdeményezése; innovatív művészi kifejezési formák kutatása és alkalmazása; a színház új társadalmi és politikai jelentőségének tudatosítása a nyilvánosságban; az egyes polgárok társadalmi részvételének és felelősségének ösztönzése.
  Projektvezető:
  - LANDESHAUPTSTADT HANNOVER, FACHBEREICH MUSEEN U.
  KULTURBUERO (Németország)
  Társszervezők:
  - C3 - KULTURÁLIS ÉS KOMMUNIKÁCIÓS KÖZPONT (Magyarország)
  - CENTER FOR CONTEMPORARY ARTS PRAGUE (Csehország)
  - TERITORJA, GALLERY OF CONTEMPORARY ART AND DESIGN, KAUNAS (Litvánia)
  - WIENER FESTWOCHEN (Ausztria)

  Közösségi támogatás: 808.926,87 euró

  2) Fénymadár - Művészet a kicsiknek
  Projekt időtartama: 2003/11/1 - 2006/11/1
  Leírás: A projekt a három éven aluli gyermekek részére hoz létre és mutat be művészeti előadásokat. A projekt célja továbbá a dokumentációfejlesztés (könyvek és információs anyag formájában) a résztvevő országok művészeinek és más szakértőinek inspirálására. Célkitűzések: Lehetőséget teremteni a három éven aluli gyermekek számára, hogy lássák és megtapasztalják a különböző művészeti műfajokat, különös hangsúlyt helyezve a zenére, színházra, bábszínházra és táncra, de a vizuális művészetekre, szobrászatra és a művészeti formákat vegyítő kifejezésmódokra is. Ösztönözni kívánják a művészeket, valamint lehetőséget adni nekik, hogy nemzetközi szakmai környezetben alkossanak és közvetítsék a művészetet a legkisebb gyermekeknek; céljuk elősegíteni, hogy a műalkotások és művészeti előadások eljussanak a kisgyermekekhez.
  Projektvezető:
  - OSLÓI EGYETEMI KOLLÉGIUM (Norvégia)
  Társszervezők:
  - ENSEMBLE FA7 (Franciaország)
  - KOLIBRI SZÍNHÁZ (Magyarország)
  - SIIVET R.Y. (Finnország)
  - SKOVTOFTE SOCIALPEDAGOGISKE SEMINARIUM (Dánia)

  Közösségi támogatás: 811.328,13 euró

Támogatóink: