Kultúra 2000 önrész-pályázat


Önrész-támogatás 2004 nyerteseinek

A kulturális szervezetek számára a programok lebonyolításában nagy lehetőséget teremt a Kultúra 2000 keretében megpályázható támogatás, ugyanakkor a magyar szervezetek számára sok esetben óriási akadályt jelentett az önrész előteremtése. Felismerve ezt a problémát a KultúrPont Iroda és a Nemzeti Kulturális Alapprogram (NKA) közösen kidolgoztak egy, az önrész hazai finanszírozását segítő programot, amely csökkenti annak lehetőségét, hogy jó pályázati ötletek meghiúsuljanak a pénzhiány miatt.

A Nemzeti Kulturális Alapprogram 2004. júliusában második meghívásos pályázati felhívását tette közzé - ezúttal a Kultúra 2000 program 2004. évi felhívásán nyertes magyar szervezetek támogatására. A pályázatok beadási határideje 2004. szeptember 15. volt. Mivel az első fordulóban pályázók nem kötötték le a teljes keretösszeget, pótpályázatot is meghirdettek, 2005. január 17-i határidővel.

A kiírás szövegéből:

A KULTÚRA 2000 IDEIGLENES SZAKMAI KOLLÉGIUM PÁLYÁZATI FELHÍVÁSA AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG KULTÚRA 2000 PROGRAMJÁBAN RÉSZTVEVŐK SZÁMÁRA

Az Európai Bizottság Kultúra 2000 elnevezésű keretprogramjának célja az európai országok kulturális együttműködésének elősegítése, a kultúra olyan területeinek támogatása, amelyekre nézve az önrész és az együttműködési program vállalása kötelező.

A Nemzeti Kulturális Alapprogram Bizottsága . a nemzeti kulturális örökség minisztere egyetértésével . 100 millió forintot különített el és pályázatot ír ki a Kultúra 2000 keretprogramban résztvevők számára.

Pályázni lehet a Kultúra 2000 program keretében megítélt támogatásról szóló hatályosított szerződésben előírt szükséges önrész meghatározott hányadának biztosítására, vissza nem térítendő támogatás formájában

Az önrészhez történő hozzájárulást projektenként csak egy pályázónak biztosítja az NKA. Amennyiben több társszervező is benyújtja pályázatát egy adott program önrészére, az a pályázók kizárását vonja maga után.

Abban az esetben, ha a pályázónak az aktuális programra már folyamatban lévő támogatása van a Nemzeti Kulturális Alapprogram valamely szakkollégiumánál, a támogatás részarányosan csökken.

Pályázhatnak a Kultúra 2000 program keretében . az idei évben elbírált pályázaton . fő-, illetve társszervezőként támogatásban részesülő magyar vagy határon túli magyar kulturális szervezetek, amelyek rendelkeznek az Európai Bizottság által hatályosított szerződéssel

Támogatóink: