Pályázat nyertesei a 2001. évben


Az Európai Bizottság 2001-ben a Kultúra 2000 program keretében összesen 30 millió euróval támogatta 27 ország pályázóit. Az Európai Unió 15 tagállama mellett 2001-ben először részt vehettek a pályázatban a Társult Országok kulturális szereplői is.

A több mint 500 beérkezett pályázat közül a Bizottság által összehívott nemzetközi zsűri választotta ki azt a közel 200 nyertes pályázatot, amelyek a két meghirdetett akción belül a támogatásra érdemesnek bizonyultak.

A legalább három ország együttműködését előíró 1. Akció keretében az elnyerhető 14,5 millió eurón 163 rövid távú nemzetközi együttműködési projekt osztozott. Az öt országnál is több partnert megkövetelő 2. Akció a 23 nyertes többéves nemzetközi együttműködési projektet összesen 15 millió euróval támogatta. A nyertes projektek a kiírásnak megfelelően a kulturális örökség, a művészeti és irodalmi alkotások, európai népek közös történelme megismertetésének vagy a műfordítás területéről kerültek ki. Giuseppe Verdi halálának 100. évfordulójára emlékezve külön támogatást kaptak a zeneszerző életével kapcsolatos projektek.

A Kultúra 2000 keretprogram 2001-ben 1.000.000 euróval segítette a "Kultúra Európai Fővárosai" programot; a címet 2001-ben Porto és Rotterdam szerezte meg egyenként 350.000 euró támogatással. 2002-ben Salamanca és Brugge a két választott színhely, a nagyszabású rendezvények előkészítéséhez 125.000 euróval járult hozzá az Európai Unió.

27 ország közel 200 nyertes pályázatából összesen 18 nyertes projektben működtek közre magyar szervezetek.

A nyertes projektek témák szerint:
(angol nyelven)

RÖVID TÁVÚ PROJEKTEK

Kulturális örökség
Európai Örökség Laboratóriumai
Művészeti és irodalmi alkotás
Műfordítás
Népek kultúrájának és történelmének megismertetése
Együttműködés harmadik országokkal
Verdi

HOSSZÚ TÁVÚ PROJEKTEK

Kulturális örökség
Művészeti és irodalmi alkotás
Népek kultúrájának és történelmének megismertetése

Irodánk összeállításában letölthető a nyertes magyar szervezetek listája, magyar nyelven.

Letölthető továbbá a pályázatokat elbíráló nemzetközi zsűri listája.  

Támogatóink: