12+1 kérdés a Kultúra 2000 keretprogramról [2010-02-02]12+1 kérdés az Európai Unió kulturális programjáról

 1. Mi a Kultúra 2000 program?
 2. Melyek a Kultúra 2000 program célkitűzései?
 3. Mettől meddig tart a Kultúra 2000 program?
 4. Melyek a résztvevő országok?
 5. Ki nyújthat be pályázatot?
 6. Melyek a támogatott területek?
 7. Mely tevékenységi formák részesülhetnek támogatásban?
 8. Mit takar az Akció 1?
 9. Mit takar az Akció 2?
 10. Mit takar az Akció 3?
 11. Mekkora a Kultúra 2000 program költségvetése?
 12. Pályázati kiírás, határidők?
 13. Hogyan lehet pályázni?
   
   

 1. Mi a Kultúra 2000 program?

  A Kultúra 2000 az Európai Unió egyetlen kultúrát támogató programja, elsődleges célja az európai kulturális együttműködés elősegítése.
   

 2. Melyek a Kultúra 2000 program célkitűzései?

  A kulturális párbeszéd, kreativitás és a kultúra nemzetek közötti terjesztésének előmozdítása. A kulturális sokszínűség, a közös kulturális örökség valamint a kultúrához való hozzáférés támogatása.
   

 3. Mettől meddig tart a Kultúra 2000 program?

  A program keretprogram, így az Európai Parlament döntése öt évre, azaz 2000-től 2004-ig szól. A konkrét pályázatokat apróbb változtatásokkal évről-évre hirdetik meg e "keret" szellemében. A kiírások közötti eltérés oka, hogy minden évben mások a prioritások, azaz mindig más területnek kiemelt hangsúly jut.
   

 4. Melyek a résztvevő országok?

  A pályázatban részt vehet az Európai Unió valamennyi tagállama, az Európai Gazdasági Tér országai (Izland, Liechtenstein, Norvégia), nemzetközi szervezetek, illetve a tárult országok, Társulási Tanácsaik döntésének megfelelően.
  Hazánk a Bizottság legfrissebb tájékoztatása szerint a 2001-től már teljes jogú tagként vehet részt a programban.
   

 5. Ki nyújthat be pályázatot?

  A pályázatban való részvételnek két módja van: pályázóként, illetve társzervezőként. A pályázó ország felelős a megvalósítandó projektért, ellátja a koordinációs feladatokat, benyújtja a pályázatot, míg a társszervezők csatlakoznak a pályázó projektjéhez.
  Pályázatot egyéni szereplők (természetes személyek) kivételével a kulturális élet bármely szereplője benyújthat. Minden projekthez legalább 40% saját anyagi forrás, önrész szükséges.
   

 6. Melyek a támogatott területek?

  A program a kultúra mindenterületét felöleli (előadóművészet, vizuális és képzőművészet, irodalom, zene, kulturális örökség, kultúrtörténet stb.), támogatja az új kifejezési formákat, az úttörő kezdeményezéseket, a több éven átnyúló projekteket. Kivételt két terület képez: a filmművészet (amellyel MEDIA program foglalkozik, jelenleg nincs megnyitva Magyarország számára), illetve az oktatás (részletes információ a TEMPUS Közalapítványtól kapható).
   

 7. Mely tevékenységi formák részesülhetnek támogatásban?

  Három lehetőség, alprogram kínálkozik a kulturális támogatásra: az Akció 1, 2 és 3.
   

 8. Mit takar az Akció 1?

  Specifikus és rövidtávú tevékenységek, legalább három támogatásra jogosult ország kulturális szereplőinek részvételével. Az elnyerhető összeg a legtöbb esetben 50 000 és 150 000 euro között lehet.
   

 9. Mi takar az Akció 2?

  Hosszú távú (3 éves) kulturális együttműködési tevékenységek, legalább öt támogatásra jogosult ország kulturális szereplőinek részvételével. Az elnyerhető összeg legfeljebb 300 000 euro lehet.
   

 10. Mit takar az Akció 3?

  Kiemelkedő európai kulturális projektek, mint például az Európa Kulturális Fővárosa rendezvénysorozat, kulturális díjak, jelentősebb kulturális események stb. Az elnyerhető összeg az esetek többségében 150 000 és 300 000 euro között lehet.
   

 11. Mekkora a Kultúra 2000 program költségvetése?

  Az összköltségvetés a program öt évére 167 millió euro.
  A 2000. év során a teljes megpályázható összeg 34.950.000 euro volt, ennek kb. 45%-a az Akció 1, 35%-a az Akció 2, 10%-a az Akció 3, 10% egyéb költségek fedezésre volt fordítható.
   

 12. Pályázati kiírás, határidők?

  A pályázat centralizált, azaz mind a kiírás, mind a döntéshozatal Brüsszelben, a Brüsszeli Bizottság Oktatási és Kulturális Főigazgatóságán történik.A pályázat meghirdetésének időpontjáról, a beadási határidőről, az elbírálásról, a szerződéskötésről, az összeg folyósításáról, illetve a nem nyertes pályázat visszaküldéséről is a Főigazgatóság gondoskodik. A pályázat koordinációját egy Európa-szerte működő irodahálózat segíti (Cultural Contact Points), amelynek magyarországi hivatalos tagja a KultúrPont Iroda.
  A pályázatokat a Brüsszeli Bizottság Oktatási és Kulturális Főigazgatósága írja ki. A pályázat az Európai Közösség Hivatalos Lapjában (Official Journal of the European Communities) jelenik meg az Unió valamennyi hivatalos nyelvén.
   

 13. Hogyan lehet pályázni?

  A pályázatokkal kapcsolatban hiteles információt a Brüsszeli Bizottság Oktatási és Kulturális Főigazgatósága, a pályázat kiírója tud adni. A kiírás szövege, illetve a formanyomtatványok a KultúrPont Iroda honlapja mellett közvetlenül az Európai Unió központi szerveréről, az Európa Szerverről is letölthető.
  A pályázatokat az Oktatási és Kulturális Főigazgatóság C1 Részlegéhez kell benyújtani (Rue de Trèves/Trierstraat 120 š Bureau 5/51 B-1049 Brussels).

Támogatóink: