Kulturjahr - A Tizek Kulturális Éve [2006-12-08]


Kulturjahr - A Tizek Kulturális Éve

A 2004 májusi EU-csatlakozás napján a tíz új EU-tagállam berlini kulturális diplomatáinak összefogásával egyéves közös kulturális év indult útjára.

A magyar kezdeményezésre született "Tizek Kulturális Eve" / KULTURJAHR der ZEHN / közel 60 projekben kötött össze több mint 500 résztvevőt az EU tíz új tagországából: művészeket és értelmiségieket, építészeket, fiatal énekeseket, történészeket, fiatal európai parlamenti képviselőket. Költészet a mindennapokban, ösztöndíjprogramok, mesehajó, közös és közös kontextusba helyezett egyéni kiállítások, opera előadás és DJ-fesztivál, open-air programok és filmbemutatók képezték a rendezvények művészeti gerincét. Ezzel párhuzamosan pódiumbeszélgetéseken, szimpóziumokon és konferenciákon a tíz ország és Európa történelméről, jelenéről és jövőjéről, városépítészetről, vallásról, az új európai szomszédokról, a nők helyzetéről, a művészek szerepéről, az Európai Alkotmányról cseréltek eszmét a tíz ország képviselői német partnereikkel.

A TIZEK KULTURALIS EVE 50 német partnerre, 30 helyszínre - Berlini helyszíneken kívül Potsdam, Essen, München, Bremen - , közel 300 000 látogatóra tekinthet vissza.
Joschka Fischer külügyminiszter, Christina Weiss, a kancellár kulturális megbízottja, Klaus Wowereit Berlin főpolgármestere, valamint a tíz ország tíz külügyminisztere védnökségével támogatta a fesztivált, támogatója volt továbbá Richard von Weizsäcker volt szövetségi elnök, Wolfgang Thierse a Német Parlament elnöke és Hans Dietrich Genscher volt külügyminiszter.

A Bostelmann & Siebenhaar kiadó gondozásában 2005 októberében jelenik meg a csatlakozás első évének tíz országos párbeszédét dokumentáló Europa-Almanach .

http://www.kultur-in-europa.de/6.html

Támogatóink: