Az EU tagállamai együttműködnek a kulturális örökség digitalizálásában [2019-04-10]

23 európai ország írta alá a digitális nap alkalmából A kulturális örökség digitalizálásának előmozdításáról szóló együttműködési nyilatkozatot. (Kreatív Európa Iroda)


2019. április 9-én 23 európai ország írta alá A kulturális örökség digitalizálásának előmozdításáról szóló együttműködési nyilatkozatot. A közös munka célja az, hogy jobban kihasználják a digitális technológiákat Európa gazdag kulturális örökségének megóvásában, javítsák a polgárok részvételét, és népszerűsítsék más ágazatokban, például a turizmusban.

A nyilatkozat három pillére:
- páneurópai kezdeményezés a kulturális örökség, a műemlékek és helyszínek 3D digitalizálására;
- a digitalizált kulturális erőforrások újrafelhasználása a polgárok elkötelezettségének, innovatív felhasználásának és más ágazatokban történő elterjesztésének elősegítése érdekében;
- az ágazatközi és határokon átnyúló együttműködés és kapacitásépítés fejlesztése a digitalizált kulturális örökség ágazatában.

Navracsis Tibor, az Európai Bizottság oktatási, kulturális, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa üdvözölte a nyilatkozat elfogadását: „A digitális forradalom a művészi alkotás új és innovatív formáihoz vezet, miközben a kultúrát és az örökséget hozzáférhetővé teszi, és új utakat nyit meg a kulturális tartalmak felé. Kulturális örökségünk elérhetővé tétele létfontosságú a digitális korszakban.” Az elmúlt évtizedben a tagállamok aktívan támogatták a digitalizálást és a kulturális örökség digitális megőrzését, valamint a kutatási, felhasználási és újrafelhasználási célú hozzáférést ezekhez a tartalmakhoz. Az európai kulturális örökség digitális platformja, az Europeana például több mint 50 millió digitális tartalmat tett elérhetővé több ezer európai intézmény gyűjteményéből.

Az együttműködési nyilatkozatot a 2019-es digitális nap alkalmából írták alá a következő országok: Belgium, Ciprus, Csehország, Észtország, Finnország, Franciaország, Magyarország, Olaszország, Írország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Málta, Hollandia, Norvégia, Lengyelország, Portugália, Románia, Szlovákia, Szlovénia, Spanyolország, Svédország, valamint az Egyesült Királyság.

Bővebb információ:

Európai Bizottság ;
I: https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/news/eu-member-states-sign-cooperate-digitising-cultural-heritage?fbclid=IwAR2LbE_OndVyAU4p4X-dSIuVpCWkBKDY7O6I3nTtSywQQdUPLIJhu0g7MOs

Támogatóink: