Hamarosan pályázhatóak a Journalism Partnerships 2023-as felhívás támogatásai [2022-11-29]

Megjelent a Kreatív Európa szektorközi ágának Journalism Partnerships című pályázati felhívása. (Kreatív Európa Iroda) (Kreatív Európa Iroda)


2022. december 8-tól lehet pályázatokat benyújtani az Európai Oktatási és Kulturális Végrehajtó Ügynökség 2023-as NEWS-Journalism Partnerships (CREA-CROSS-2023-JOURPART) pályázati felhívására.
A Journalism Partnerships harmadik pályázati felehívásával a Bizottság továbbra is támogatja a hírmédia-ágazat ellenálló képességét. Ebben az évben a finanszírozás köre egy második akcióval bővült, a költségvetés pedig 10 millió euróra emelkedett.
Az idei felhívás két akcióból áll:

 • Collaborations, amely a médiumok közötti együttműködést hivatott elősegíteni,
 • és Pluralism, amely a médiapluralizmust, és a demokrácia és polgári részvétel szempontjából különösen fontos médiumok támogatását célozza

  Első akció: Collaborations
  A költségvetés fele a korábbi felhívások logikáját követi, és támogatja az európai hírmédia-szervezetek határokon átnyúló együttműködését, az üzleti modell átalakítását és a teljes szerkesztői függetlenséggel megvalósuló újságírói projekteket. A konzorciumok választhatnak, hogy vagy egy hírmédia szektorra (rádió, TV, digitális média, nyomtatott sajtó, magazin stb.) és/vagy egy adott újságírói műfajra összpontosítanak. A projekteknek erősíteniük kell az együttműködést, és például a műszaki és szerkesztői szabványok kidolgozására, az új üzleti modellek tesztelésére, az új típusú hírszerkesztőségi és az újságírói formátumok kipróbálására, valamint a bevált gyakorlatok megosztására (például képzések és rendezvények révén) kell összpontosítaniuk. Végső soron a projekteknek más piaci szereplők, köztük a kis médiumok számára is előnyösnek kell lenniük. A javasolt tevékenységeket egyértelműen be kell mutatni, meg kell indokolni, és ezeknek a kiválasztott ágazat(ok) igényein kell alapulniuk.
 • A konzorciumok legalább 3, a Kreatív Európa Programban részes országban bejegyzett partnerből kell, hogy álljanak.
 • A projektek költségeinek 80%-át az EU finanszírozza, az egyedi támogatás maximális összege 2 millió euró.
 • Minden projektnek 24 hónapig kell tartania.

  A hivatalos, angol nyelvű pályázati felhívás és a pályázáshoz szükséges dokumentumok ide kattintva érhetőek el.

  Második akció: Pluralism
  Újdonságként a költségvetés másik felét az olyan, a demokrácia és a polgári részvétel szempontjából különösen fontos médiumoknak támogatást nyújtó szervezetekre fordítják, mint a:
 • helyi és regionális média,
 • független és oknyomozó újságírás,
 • közérdekű híreket/közszolgálati újságírást szolgáltató szervezetek, például közösségi, jogi és civil újságírás és média, vagy a médiával kapcsolatos átláthatóságot növelő hírek.
  Ezzel a Bizottság meg kívánja erősíteni az olyan médiaműfajokat, mint a helyi és regionális média, a közösségi média és az oknyomozó újságírás, amelyek különösen kedvezőtlen gazdasági feltételekkel szembesülnek.

  A támogatások mellett a projektek képzéseket és/vagy egyéb olyan intézkedéseket is kidolgozhatnak, amelyek a választott ágazat(ok) javát szolgálják, mint például a deontológiai szabványok, kritériumok és indikátorok kidolgozása a támogatás keretein belül stb.
 • A pályázatokat egyéni szervezet és konzorcium is (pl.: nonprofit szervezetek, de nem kizárólagosan) benyújthatja.
 • Az EU a projektek költségeinek 90%-át finanszírozza, az egyedi támogatás maximális összege 3 millió euró.
 • Minden projektnek 24 hónapig kell tartania.

  A hivatalos, angol nyelvű pályázati felhívás és a pályázáshoz szükséges dokumentumok ide kattintva érhetőek el.

  Pályázati határidő mindkétfelhívás esetén: 2023. április 27. 17:00 (CET)

  A pályázattal kapcsolatos további információk elérhetőek a Funding & Tender opportunities oldalán.

 • Bővebb információ:

  Kreatív Európa Iroda;
  E: info@kreativeuropa.hu

  Támogatóink: